Cinema

Més enllà dels tòpics dels bascos

La comèdia ‘El vasco’ satiritza una comunitat d’argentins d’origen basc

“Hi ha més bascos fora del País Basc que al País Basc”, explica Jabi Elortegi, director de la comèdia romàntica El vasco, que avui arriba als cinemes. “A l’època de la guerra van fugir, van arribar en vaixell a Buenos Aires i molts van quedar al Gran Buenos Aires. Però com que la majoria venien del món rural, de la ramaderia, molts van anar a l’interior. En aquest cas a la Pampa humida, a la província de Córdoba, i a Mendoza.”

Tenen una cosa en comú: “En molts casos, idolatren el món basc. Els emigrants eren els avis i ara són nets o renets que mantenen la cultura viva. Hi ha centres bascos on es reuneixen els que viuen al voltant d’aquesta ciutat o poble. Només a Buenos Aires n’hi ha set o vuit. Mantenen les tradicions del País Basc. Hi ha grups de ball, de cant, classes de basc... És al·lucinant. Són argentins que se senten bascos i a nosaltres ens anomenen «bascos-bascos».” Jabi Elortegi hi ha vist material per fer una comèdia sobre els tòpics: bascos i argentins n’acumulen molts.

El vasco narra la història de Mikel (Joseba Usabiaga), un jove basc a l’atur i plantat per la parella, que accepta l’oferta de feina d’un tiet bascoargentí al seu poble de la Pampa. Eduardo Blanco, el capellà d’El hijo de la novia, interpreta el tiet. Un cop allà, Mikel veurà com l’idolatren per ser basc, però s’adonarà que, com els tòpics, res és exactament com un s’imaginava. La seva presència fa recuperar la memòria a la bestia, que té Alzheimer.

“Per sota de la capa de comèdia de la pel·lícula, volíem explicar més coses sobre l’emigració, sobre experiències personals de casos que tenim a la família –explica el director a El Punt Avui–. Ens semblava interessant que una senyora que fa 10 anys que està en estat semivegetal fos la que recupera la memòria, és una manera bonica de parlar de temes com ara la recuperació de la memòria i l’emigració.” Viatjar no fa desaparèixer els problemes: “Per molt que viatgis lluny, els problemes viatgen amb tu, i cal deixar-los de banda i donar-te una oportunitat.”La pel·lícula posa en qüestió els arquetips. “Pots ser argentí i no saber ballar tango. Qüestionem una mica tot això. Els bascos tenim les nostres tradicions, però no ens passem l’estona parlant-ne, o cuinant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia