Patrimoni

Societat

A muntanya amb pòsit

El Centre Excursionista d’Olot ha donat el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal d’Olot i l’ha fet d’accés públic

Inclou quasi 10 metres lineals de documents, 9.500 imatges i un total de 400 cartells

El Centre Excursionista d’Olot (CEO) ha fet la donació oficial del seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Es tracta de quasi 10 metres lineals de documentació textual, 400 cartells i 9.500 imatges del 1942 al 2017. Tot aquest fons, que va ingressar a l’arxiu el juny del 2001, permet conèixer les nombroses activitats que ha desenvolupat l’entitat.

L’octubre del 1934, els diversos grups excursionistes que hi havia a Olot entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX, es van unir per constituir la delegació local de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) i van obrir un local al número 5 del passeig de Miquel Blay. Com tantes altres entitats, la Guerra Civil va tallar en sec la seva activitat i el franquisme la va fer desaparèixer. Entroncada amb aquest llegat, l’any 1943, es va activar la delegació del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que, el 1970, es va constituir com a entitat autònoma amb el nom de Centre Excursionista d’Olot, ja al mateix domicili inicial.

L’estudi del fons documental generat per tots aquests anys d’activitat permet conèixer les nombroses activitats que l’entitat ha desenvolupat des del 1943, la majoria relacionades amb les excursions a la muntanya: des de sortides d’un dia o un cap de setmana fins a les anuals que han esdevingut emblemàtiques, com ara la Xampanyada, la Marxa de Bosc de Tosca i Sant Miquel del Corb. N’hi ha que tenen un reconeixement més general al país, com ara l’Embardissada –la més emblemàtica– i les 24 hores a muntanya.

El fons també documenta les diverses competicions esportives de muntanya organitzades, com ara les marxes de regularitat i els anomenats ral·lis (dècades del 1970 i el 1980), les curses de velocitat i l’esquí. Però també les sortides, competicions i activitats formatives vinculades a altres disciplines, com ara el caiac, el barranquisme, la BTT, l’espeleologia i l’escalada. Cal mencionar també les activitats destinades específicament al jovent i la mainada, impulsades des de la dècada del 1980, com a motor de relleu generacional del centre. També queda constància d’activitats de caire més social, com ara l’aplec del centre (1944- 2013), el gran concurs de cant de grills (1969-1993) i el premi de fotografia Flor de Neu, entre moltes d’altres. El fons recull, a més, les activitats de difusió relacionades amb la pràctica esportiva en l’entorn natural a través de publicacions diverses (butlletins, llibres i llibrets), xerrades, conferències, cursets, exposicions i projeccions de diapositives i audiovisuals. Aquest fons documental deixa constància, finalment, de l’activisme del CEO a favor de la preservació del patrimoni històric i natural de la comarca, oposant-se a determinats projectes, com ara el tancament de la vall d’Hortmoier (1988-1991) i la construcció de La Vall del Silenci, el cementiri de cendres de l’Alta Garrotxa, al municipi de Montagut i Oix (2009).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia