Setanta galeries d'art obriran el 16 de maig fins a mitjanit

Les galeries i sales d'art han anat perdent visibilitat i popularitat al mateix ritme que els museus s'han convertit en atraccions de multituds. Però hi va haver un moment, sobretot a Catalunya, que per veure una exposició d'art contemporani no hi havia cap més camí que el que portava a una galeria. Avui les galeries atrauen poc públic, i no tan sols perquè l'ombra dels museus és llarga sinó perquè molta gent les confon amb espais exclusius per a col·leccionistes adinerats.

Fa un temps que les galeries intenten reivindicar el seu històric paper de promoció i difusió de la creació artística, i volen fer-se sentir en el batibull de propostes culturals que convergeixen avui.

Fa tres anys, l'associació Art Catalunya va decidir adherir-se a la Nit dels Museus d'Europa, la iniciativa que va sortir del Ministeri de Cultura francès l'any 2005 amb la finalitat d'oferir una manera diferent i creativa de visitar els museus. A Catalunya, la Nit dels Museus ha anat agafant molta volada –aquest any hi prendran part 40 museus–, i des del 2007 té, a més, la complicitat de les galeries. Fa tres anys van ser uns 30 els espais d'art que van obrir fins a mitjanit; l'any passat, ja van ser-ne 50. I, enguany, seran més de 70. La cita és temptadora: serà el dissabte 16 de maig.

La xifra s'ha incrementat perquè, per primer cop, s'han afegit a la iniciativa les quatre associacions de galeries que hi ha al país. És un pas més per assolir la difícil reconciliació entre unes entitats que històricament defensen interessos oposats i que, per exemple, no s'han arribat a posar mai d'acord en l'organització conjunta d'una gran fira d'art catalana. A més de l'associació Art Catalunya, aquest any participen en la Nit dels Museus i Galeries d'Art espais associats al Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, a l'associació de galeries d'art contemporani Art Barcelona i a l'associació de Galeristes Independents de Catalunya. L'Institut Català de les Indústries Culturals els dóna suport.

Per bé que, lògicament, és a Barcelona on hi haurà més galeries obertes fins a mitjanit, també n'hi haurà a la resta del territori català: a Cadaqués, l'Estartit, Olot, Tossa de Mar, Cardona, Granollers, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Lleida, Verdú, Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès, Sitges, Reus i Alcanar.

Algunes d'aquestes galeries no es limitaran a obrir la porta als visitants la nit del 16 de maig. Amb el repte de guanyar la visibilitat perduda, han organitzat actuacions de música en directe, performances i visites guiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA