Cultura

Del carrer a Europa

Una vintena de companyies de teatre al carrer preparen actuacions en quatre festivals europeus aquest estiu

Festivals de Bèlgica i Itàlia dediquen una programació específica a la creació catalana

Des d'aquest cap de setmana i fins a finals de juliol, una vintena de companyies del Principat i de les Balears intervenen en quatre festivals de teatre al carrer. Tàrrega és una referència per a programadors de tot Europa pel que fa a espectacles de carrer i no convencionals. Probablement per això mateix, moltes companyies catalanes han trobat una porta oberta més enllà dels Pirineus. L'Institut Ramon Llull col·labora per facilitar el viatge a aquestes companyies que fan d'ambaixadores, des de fa anys, del sector escènic català. Dels Comediants i la Fura dels Baus s'ha anat obrint el ventall a companyies de creació molt tendra i petita estructura.

Avui s'ultima el Focus català i balear a la setzena edició del festival Namur en mai, le festival des arts forains (Bèlgica). La presència catalana s'està repetint, com a mínim, des del 2008, que hi va actuar Leandre, un dels artistes catalans que més s'ha prodigat per escenaris francòfons. Posteriorment a Leandre, han actuat a Namur la companyia La Tal (2009) i la companyia Efímer amb Lo monstre (2010). Aquest espectacle repeteix dins d'aquesta invitació on també hi han entrat la presència de Companyia Itinerania (El Laberint), EFS (Humortal), Fadunito (Ceci 2.0-robotique), Sienta la Cabeza (amb un títol homònim), Ne me titere pas (Circumloqui), Pontenpie (Copacabana), Jam (Minute) i la Cia. Maria Antònia Oliver de les Balears (Petita Lula).

‘Vitrina Catalana'

La setmana vinent, del 8 al 12 de juny, arrenca la segona ambaixada escènica catalana a Europa. Sota el paraigua de Vitrina Catalana, el festival de teatre urbà i de carrer Mirabilira convida tres companyies: La Tal farà sis funcions del seu mític Carrilló; Adrian Schwarzstein (director del Circus Klézmer, el muntatge de circ que més públic ha congregat i que més anys fa que està de gira de les 15 produccions del circ de Nou Barris) presenta dos treballs diferents i Fadunito repeteix amb dues funcions més.

Del 24 de juny al 2 de juliol al Docklands International Festival, un dels certàmens de referència al Regne Unit, hi apareixen cinc companyies: Res de Res i Circo Dux (Pontes), Max Calaf (Somewhere... nowhere! Why do I have wings if I can't fly?), Fet a mà (Pièces à pied), Guixot de 8 (Gargot d'escultura). La cinquena és, probablement, la de més repercussió, ja que l'exdirector de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, Llorenç Corbella, col·labora amb companyies angleses. En el programa, per últim, també intervindrà la ballarina Mar Gómez.

Per últim, Luglio Bambino. Des del 1993, al llarg de tot el juliol aquesta població italiana prepara una sèrie d'activitats adreçada principalment al públic familiar, aprofitant que estan de vacances. Aquest any, aquesta fira s'agermanarà amb la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i alhora programarà Sarruga (Insectes), Mumusic Circus (Merci Bien), La troupe (Ens Sendos) i La Tal (Carrilló).

LA XIFRA

788
programadors
van assistir a Tàrrega el 2010, la principal fira del sud d'Europa, un aparador clau pels grups de casa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol