Els veïns de Garriguella protagonitzen el film «Simonet, terror del francès»

El documental reivindica aquest heroi empordanès, juntament amb un web, exposicions i projectes de novel·la i còmic

Ahir el visitant que entrava a Garriguella tenia la sensació de fer un viatge en el temps. Durant tot el dia hi va tenir lloc una intensa sessió de rodatge en què van participar molts veïns del poble vestits com els seus avantpassats de principi del segle XIX, en plena guerra contra els exèrcits de Napoleó. Al migdia també va tenir lloc a la rectoria del poble una sessió informativa en què es va presentar el tràiler del documental –que ja es pot veure al web– i tot el projecte de recuperació històrica del personatge de Simonet, que tot i haver estat considerat un heroi al seu temps fins i tot per la reina espanyola Isabel II –així constava en el seu epitafi–, no ha superat la prova de la història i avui és un gran desconegut, fins i tot al seu poble natal, Garriguella, tal com va reconèixer ahir l'alcalde, Carles Suárez, vestit també com a figurant. Al seu costat seia el periodista Josep Playà, originari del poble, també implicat en el projecte. I, entre el públic, hi havia una descendent de Joan Rimbau, en Simonet.

Jaume Simon i Pep Puig –guionista i director del documental històric– són els impulsors d'aquest projecte, que tirarà endavant com una coproducció del Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres i els Amics del Castell de Quermançó i Comtat d'Empúries, amb el patrocini del Ministeri de Defensa –que hi aporta una subvenció de 10.000 euros–, els ajuntaments de Garriguella i Capmany i algunes empreses, més el suport d'altres ajuntaments de la comarca, com ara els de Figueres, Castelló d'Empúries, Roses, Peralada, Sant Pere Pescador i la Jonquera. En molts d'aquests pobles es rodaran altres escenes al llarg de l'estiu, i també s'hi podrà veure l'exposició itinerant sobre Simonet, començant per Garriguella a mitjan juliol. A més de la gent del poble, que també hi van aportar carros i estris tradicionals del camp, ahir van participar en el rodatge els Miquelets de Roses i els Fusellers de Castelló, més un escamot de francesos format per a l'ocasió. El documental vol ser rigorós i té una base documental sòlida: fins i tot s'ha trobat documentació inèdita sobre en Simonet al fons Pelai Negre de l'Arxiu Municipal de Girona. A més d'altres projectes de divulgació com ara una possible novel·la, a càrrec de Fernando Molla, i una novel·la gràfica impulsada per Pere Montalà, ara seria un bon moment per fer un estudi històric del personatge, tal com reclamava ahir Playà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.