Teatre

CRÍTICA

JordI BORDES

Els perills del canvi climàtic

Joan Pera navega en l'esfera de la política, en una nova comèdia inspirada en la sèrie de televisió dels anys vuitanta, ‘Sí, primer ministre' de la BBC

Per superar amb èxit una versió teatral d'un producte televisiu, cal saber fer el gir amb intel·ligència. Que els teleespectadors hi vegin concordança però amb saba nova. Aquesta és la intenció de la nova comèdia del Condal. Cal trobar-li un canvi de clímax (climàtic, si ens fiquem en la peripècia) que permeti respirar còmodes tots els actors.

Joan Pera, però, executa el paper de primer ministre massa constret pel text i la situació. El seu paper natural d'antiheroi s'adequaria millor al del secretari (llueix Dafnis Balduz). Carles Canut fa el paper d'un estirat secretari. Però, sovint, les seves rèpliques d'un cinisme exacerbat no espeteguen amb els riures esperats. Hi ha llargs moments de silenci entre el públic. Al mapa del nou canal de gas que insinua l'espectacle, no hi apareix Gibraltar (una pedra a la sabata de l'Espanya d'avui) però és que tampoc no s'aprofita la situació política catalana per a l'escena. Aquests elements, per exemple, donarien una certa mediterraneïtat al text i compensarien el te amb llimona sense sucre que costa de servir a un públic tan ampli poc despert a subtileses. És segur que, amb més funcions, s'ensopega un ritme i uns tics per convèncer, a més d'agradar, tot el galliner. Per ara, el canvi climàtic refreda l'ambient.

Sí, primer ministre
Antony Jay i Jonathan Lynn
Direcció i adaptació: Abel Folk
Intèrprets: Joan Pera, Carles Canut, Dafnis BNalduz, Victòria Pagès, Ferran Rañé i Marta Angelat
Lloc i data: Dilluns, 28 de gener (sense data de sortida) al Teatre Condal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.