la crònica

Soldats de Mussolini als Ports

L'associació cultural La Bresca d'Arnes té a punt una exposició amb 280 fotografies captades per un soldat italià, Guglielmo Sandri, als escenaris de la Batalla de l'Ebre i Aragó

Soldat i fotògraf, Guglielmo Sandri va ser un legionari de Mussolini que era tinent de la divisió Litorio i que va arribar a l'Estat espanyol el febrer del 1937 per ajudar el bàndol franquista a enderrocar la República. Al marge de lluitar, Sandri va captar amb la seua càmera fotogràfica la gent i els paisatges de la Guerra Civil: des de Guadalajara fins a la batalla de l'Ebre, passant per Burgos i el front d'Aragó. El seu pas per la guerra espanyola va deixar un llegat de 4.150 fotografies, que es van descobrir per casualitat el 1992 i que pertanyen a l'Arxiu Provincial de Bolzano (Itàlia). Moltes d'aquestes instantànies es van captar a la Terra Alta i a les comarques aragoneses que hi limiten. Ho va descobrir també per casualitat Francesc Martínez, de l'associació cultural La Bresca d'Arnes, quan al 2007 va anar a veure l'exposició Legionari al Museu d'Història de Catalunya. Martínez va reconèixer de seguida els paisatges i els carrers d'Arnes en algunes de les fotografies d'aquell legionari de Mussolini i es va dedicar a estudiar el seu llegat. Després de dos anys, de les 4.150 fotografies n'ha localitzat més de 600, que són la base de l'exposició Els italians entre nosaltres que està a punt d'inaugurar-se a Arnes. La mostra recull 280 imatges que Sandri va prendre a la Terra Alta i a les veïnes comarques del Matarranya i el Baix Aragó. «Més que fotos de guerra són postals dels nostres pobles els dies que van precedir la Batalla de l'Ebre», explica Francesc Martínez. Per a Martínez Sandri era «un molt bon fotògraf que sabia captar molt bé les impressions de la gent i tenia una mirada arquitectònica que queda reflectida a les composicions», afirma. Una afirmació que no és gens gratuïta, només cal fer una ullada a la fotografia que il·lustra aquesta crònica i que és la mateixa que han fet servir per al cartell de la mostra. N'hi ha d'altres que també sorprenen, com la d'un iaio de Cretes que baixa del seu poble amb el campanar de fons o la del que sembla una processó de Corpus a Villarquemado.

L'exposició s'inaugurarà el proper 1 d'agost i es podrà visitar al Casal Cultural d'Arnes fins al 23 del mateix mes. Consta d'un total de 53 panells d'1,22 per 0,75 metres on s'inclouen fotografies de 21 pobles diferents i un text explicatiu que les situa. En alguns casos, fins i tot s'inclou informació de les persones que hi surten. De fet, després d'haver localitzat les imatges de Sandri, La Bresca està mirant també de conèixer les persones que hi surten. D'Arnes ja les han localitzades gairebé totes i moltes encara estan vives. L'objectiu ara és publicar un llibre d'imatges i testimonis del pas dels italians per la Terra Alta i les comarques veïnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà