cultura

Crítica

teatre

Tothom a lloc, divertidament

La comèdia Un aire de família amb què debuta en la direcció Pau Durà aconsegueix de sobres el seu propòsit: divertir el públic amb un punt de negror. L'acció té prou bona fusteria per anar descabdellant el joc de relacions entre tres germans, una mare vídua (i abans separada), un gos quasi vegetal, la dona espatarrant del germà triomfador i un cambrer despistat que, en realitat, destapa les cartes. Això i un corrent d'aire que mai acaba d'aclarir-se de què va i que, suposadament, deu ser cosa del títol... i una jukebox que fa saltar l'agulla molt més que el gos mou la cua...

El que fa aquesta peça d'Agnès Jaoui i Jean-Pierre Bacri és posar a escena alguns dels quadres més quotidians i sòrdids de retrobades de família: de sobte, un dia, sembla que tot hagi de trencar-se en mil bocins. Però es comprova que l'arrel de la família és massa profunda per poder-la arrencar.

El treball dels actors és molt efectiu: afronten les traces dels seus personatges en el que li aflora un suc de llimona per fer-lo més destacat. No són uns personatges de contradiccions; són més aviat perdedors que amaguen la seva derrota tant com poden. I acaben guanyant-se la dignitat aquells que, finalment, es reconeixen dèbils. Els equívocs divertits topen amb la soledat, i s'aconsegueix un riure, per moments, despietat. Tot el repartiment compleix sobradament allò que li exigeix el guió. Els personatges (amb algun petit misteri però que no es pot considerar ni gir dramàtic per a l'espectador) deambulen per un espai també tan realista com inequívoc.

És una comèdia en la qual tot és a lloc. És una peça més propera a El llibertí que Oleanna o Un déu salvatge, per citar títols en què Madaula ha tingut un paper com a actor i productor. Però sobta que, si busca el favor del públic, quedi tan retallada en la temporada. De fet, el que sorprèn més és que aquest muntatge es faci al Romea, un espai que es caracteritza per uns títols i unes posades en escena molt més controvertides que aquest humor per moments de patacada, amb algun toc picant.

Un aire de família
Autors: Agnès Jaoui i Jean-Pierre Bacri
Director: Pau Durà
Intèrprets: Francesc Orella, Maife Gil, Ramon Madaula, Cristina Genebat, Àgata Roca i Jacob Torres
Dimecres, 18 de setembre (fins al 13 d'octubre) al Teatre Romea (Barcelona)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda