cultura

Strenes portarà Macaco a les escales de la catedral

El festival s'obrirà el 2 d'abril amb un concert sorpresa com el que va fer Sopa de Cabra a la Rambla, el 2015

Es faran concerts al saló del tron del Museu d'Art de Girona

Els Catarres actuaran amb la Jove Orquestra de l'Auditori

La quarta edició del festival Strenes s'obrirà el dissabte 2 d'abril amb un concert sorpresa com el que va oferir l'any passat Sopa de Cabra al terrat de l'oficina de turisme de la Rambla de Girona –més detalls, aviat a les xarxes socials– i es tancarà el diumenge 24 d'abril en un dels espais més emblemàtics de la ciutat, les escales de la catedral, on Macaco oferirà un dels concerts Únics del festival, on tots els seus èxits es podran escoltar amb uns arranjaments més intimistes, davant d'un màxim de 800 persones. Entre tots dos concerts, Strenes programarà una trentena llarga d'actuacions, moltes gratuïtes i cap amb un preu superior als 25 euros, que es repartiran per altres espais com ara el Teatre Municipal, l'Auditori, l'auditori de la Mercè, l'auditori Viader de la Casa de Cultura, Els Jardins de la Mercè, el cafè Context, les places del Mercadal i de Sant Feliu, i, com a principal novetat, el saló del tron del Museu d'Art de Girona, on s'han organitzat concerts de petit format, per a un centenar d'espectadors, que acabaran amb una cervesa oferida pel patrocinador oficial per poder allargar una mica la vetllada en un altre espai del museu. Al Museu d'Art actuaran Gemma Humet, la brasilera Dom la Nena, Maria Arnal i Marcel Bagés, i el cantautor valencià Pau Alabajos. Pel que fa a la plaça de Sant Feliu, hi tindran lloc les actuacions gratuïtes d'Animal, The Excitements, Germà Negre, Maïa Vidal, Joan Colomo i Zoo, en un nou escenari situat al costat de l'església i orientat al riu. A la plaça també hi haurà una fira de food trucks com a proposta gastronòmica.

Acompanyat ahir per l'alcalde de Girona, Albert Ballesta; el president de la Diputació, Pere Vila, i el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, el director del festival Strenes, Xavi Pascual, va presentar una edició en què també destaquen altres concerts de la secció Únics com ara l'actuació d'Els Catarres amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona (Pluja d'estels); la celebració del cinquè aniversari del projecte Reggae per Xics de The Penguins, que actuaran acompanyats per tres corals infantils gironines –Preludi, Aula Musical i Claudefaula–, i el prèviament anunciat concert d'Adrià Puntí, que presentarà les cares B del seu últim disc, La clau de girar el taller, en un concert per al qual ja queden poques entrades disponibles. En el cas de Sopa de Cabra, les localitats ja estan exhaurides. També dins de la secció Strenes, presentaran els seus nous discos Quimi Portet, Sara Pi, Joana Serrat, Núria Graham i el gironí Xebi SF, i els empordanesos i incombustibles Los Guardians del Pont (LGP) obriran la gira La simfonia de les pedres i el vent, en què interpretaran temes propis i de Sangtraït, amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà.

Les entrades ja són a la venda al web del festival i les taquilles del Municipal i l'Auditori, i hi ha un abonament que permet comprar dues entrades amb un 10% de descompte.

LA XIFRA

251.000
euros és el pressupost d'aquesta edició: un 60% prové de les administracions i els patrocinadors.

El festival prescriptor de la música catalana

En la quarta edició, Strenes consolida el seu paper com “el festival prescriptor de la música catalana que triomfarà aquest estiu en directe”, situat estratègicament en les primeres setmanes de la primavera com un aparador de les principals estrenes “en el minut zero de la temporada musical” del país, com va dir l'alcalde. “Strenes és un festival importantíssim de l'agenda cultural de les comarques gironines i per això les institucions seguirem apostant-hi”, hi va afegir el president de la Diputació, que en un terreny més personal va recordar que, disset anys enrere, organitzava a Llançà concerts de reggae –“tot i que jo sóc més de rock”– amb Xavi Pascual, que “ja prometia”. La Diputació i el patrocini privat han incrementat les seves aportacions al pressupost de Strenes, que ha passat de 215.000 a 251.000 euros. El 40% d'aquest pressupost es preveu recuperar-lo amb la venda d'entrades, que es mantenen a preus molt assequibles, a pesar del 21% d'IVA i del 8,5% que s'emporta la SGAE de cada entrada, tal com va remarcar Pascual. “Som el país d'Europa amb l'IVA cultural més elevat i així és molt complicat fer una programació, però no volem que el preu de les entrades sigui un impediment per descobrir nous grups”, va remarcar el director del festival, que va reivindicar “la classe mitjana musical”, amb greus dificultats per professionalitzar-se, representada a la secció El que vindrà, i també del talent emergent que nodreix la secció Descobertes, en què s'ha fet una tria a partir d'unes 300 propostes presentades.

El ‘selfie' que simbolitza tota una experiència

La presentació de Strenes va tenir com a pròleg una foto de grup –en realitat, dues: una amb els col·laboradors institucionals i privats, l'altra només amb músics– a les escales de la catedral de Girona, com a nou espai del festival. La foto es va plantejar com si fos un selfie realitzat pel director del festival, Xavi Pascual, que després va explicar el sentit d'aquesta acció: “Durant el concert que va oferir Sopa de Cabra l'any passat a la Rambla de Girona, el públic hi va fer infinitat de selfies, perquè la gent vol viure i compartir l'experiència de Strenes. Aquest selfie és una manera de dir que tots formem part d'aquesta experiència.” Pel que fa als músics, ahir hi havia Los Guardians del Pont al complet –Quim Mandado, Joan Cardoner i Martín Rodríguez–; Josep Thió i Pep Bosch de Sopa de Cabra, Joan Colomo, Xebi SF, Paula Grande, Joan Isaac, Gemma Humet, Clara i membres de grups com ara The Penguins (Reggae per Xics), Animal i Crossing. A la foto no hi surten Els Catarres perquè van arribar tard a la cita, quan la comitiva baixava ja pel carrer de la Força cap a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, que es va omplir amb aquesta singular barreja de músics, periodistes, polítics i altres herbes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia