cultura

Un llibre radiografia les tàctiques de la perversitat

Antoni Bardera i Serafí Gimeno publiquen a Gregal ‘De llops i caputxetes'

Els autors presentaran l'assaig el 29 de març a la Casa de Cultura de Girona

Contra la convicció de Rousseau que l'ésser humà és bo per naturalesa i que només l'espatlla un entorn tòxic, Antoni Bardera (Girona, 1967) i Serafí Gimeno (Porqueres, 1962) afirmen que “la maldat pura existeix”. I no només això: també és més atractiva, almenys des del punt de vista narratiu. Un llop bondadós no hauria tingut mai l'astúcia de disfressar-se d'àvia per sorprendre una nena en la foscor del bosc.

De llops i caputxetes, el llibre que aquests dos investigadors gironins acaben de publicar a l'editorial Gregal, és un assaig sobre la perversitat amb el qual es proposen analitzar els mecanismes psicològics de la maldat i les seves tàctiques més habituals, des del maltractament físic al xantatge emocional o l'assetjament en els àmbits escolar i laboral, per tal que el lector disposi de prou elements per reconèixer a temps les seves disfresses. Els autors desglossen a través de tretze capítols i dos apèndixs les relacions destructives que han derivat en fenòmens com el mobbing i el bullying, però s'endinsen també en les interioritats del psicòpata, la femme fatale o el narcisista, i analitzen la simptomatologia de les persones que se serveixen dels trastorns mentals per causar sofriment al seu entorn, fins a arribar a la més alta baixesa moral: la tortura i l'assassinat. Pel camí, apareixen figures com la del boc expiatori, un “clar mecanisme d'exclusió” segons els autors, i es reflexiona sobre la influència de la família “en la perpetuació d'estructures opressives”. A mig camí de la psicologia, la sociologia i el manual d'autoajuda, el llibre ofereix recursos per identificar la perversitat i fer-hi front. En aquest sentit traça un “perfil de víctima”, incrèdula davant el mal, amb escassa autoafirmació, gran resistència al dolor, i necessitada d'aprovació, enfront de l'agressor, que és presentat com intel·ligent i seductor.

Bardera, professor de comunicació i habilitats socials, i Gimeno, escriptor i activista mediambiental, presentaran el llibre el 29 de març a la Casa de Cultura de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència