cultura

El dia que mana la cultura

Parades de venda de llibres i roses s'escamparan pels carrers de pobles i ciutats de Tarragona i les Terres de l'Ebre

S'organitzen activitats molt diverses per celebrar el dia en què les lletres s'imposen

Dediquen a Olga Xirinacs la revetlla de Sant Jordi
de Tarragona

Si el cel és clar i sense pluja, la diada de Sant Jordi, tot i que (o gràcies al fet que) s'escau en dissabte, tornarà a escampar i a lluir llibres i roses arreu del territori. També seran diverses les activitats relacionades amb les lletres que acompanyaran les parades de venda dels dos productes imprescindibles. A Tarragona tornarà a ser la rambla Nova la que concentrarà l'activitat, amb 158 parades. Alguns dels representants de les entitats ciutadanes i culturals que avui passejaran per aquesta cèntrica via ja van participar dijous en una primera celebració de Sant Jordi organitzada per la llibreria La Capona (amb pastís inclòs) i ahir a la nit a la Revetlla de Sant Jordi que per tercer any organitza la biblioteca pública i que enguany es va dedicar a l'escriptora Olga Xirinacs, en els seus vuitanta anys.

Avui, en el programa de Tarragona també destaquen dues ballades de sardanes (a la plaça Verdaguer, amb la Cobla Cossetània i a la plaça Pallol, amb La Mitja Lluna), la tradicional actuació castellera amb les quatre colles de la ciutat (a les vuit del vespre, a la Rambla), a més d'una visita nocturna a l'entorn natural del Pont del Diable. També a la nit, el grup de rock celta tarragoní SAL 150 celebrarà la diada amb un concert de presentació del seu disc Planeta Cuadrado, a Les Golfes Club. I durant tot el dia hi haurà jornada de portes obertes a tots els centres que depenen del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Molt a prop, a Vila-seca, es viurà enguany una diada especial, amb les cinc escultures fetes amb 20.000 llibres que han realitzat alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació, i que es poden veure en cinc espais del centre històric del municipi.

Programa intens a Reus

La ciutat de Reus viurà també un dia intens. En la programació coordinada des de la regidoria de Cultura s'hi han inclòs altres propostes literàries i culturals organitzades per les biblioteques municipals i per entitats i organismes diversos de la ciutat. Aquest serà el primer Sant Jordi amb la biblioteca Pere Anguera oberta al públic, i per aquest motiu l'equipament ha dedicat la guia de lectura que edita cada any per aquesta època a la bibliografia relacionada amb la indústria del segle XIX. D'altra banda, les biblioteques municipals han reprès el projecte Contes a les places, destinat a fomentar la lectura entre els més petits . Amb motiu de l'Any Toda, l'Ajuntament reusenc organitzarà avui una gimcana dedicada a Eduard Toda i Güell. I tant a Reus com a Cambrils, voluntaris d'Amics de la Gent Gran regalaran una rosa natural i un llibre a persones grans, en una campanya a la qual s'han sumat personalitats del món social, cultural i polític.

A Valls, a més de les parades de llibres i de roses (vegeu peça annexa), a les deu del matí, al Pati, alumnes de les escoles i instituts locals llegiran en veu alta textos escollits a classe en una activitat impulsada per Òmnium. A la Conca de Barberà, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal començarà a difondre el nou punt de llibre que cada any edita pels volts de la diada.

Un altre acte destacat és el que tindrà lloc al Port de Segur Calafell, on se celebrarà la primera Trobada literària artesanal. S'hi oferiran, entre d'altres, lectures, actuacions musicals, intercanvi i venda de llibres de segona mà, actes infantils i un taller de creació literària.

A l'Ebre

A Tortosa, les parades de venda de llibres i roses es concentraran als carrers del centre i el nucli antic. A més, al carrer de la Rosa, durant tot el matí els autors locals –Francesca Aliern, Cinta Arasa, Josep Bayerri, Artur Gaya, Jesús Tibau, Pilar Lanau i Zoraida Burgos– signaran llibres. És un dels actes organitzats per la biblioteca Marcel·lí Domingo, que enguany celebra el desè aniversari. De tota manera, els actes de sant Jordi van començar dijous a Campredó (Tortosa), on han batejat amb el nom de l'escriptor i professor Manuel Pérez Bonfill la biblioteca, coincidint amb el seu 90è aniversari, i se li han fet diferents actes d'homenatge.

A Amposta, els actes de Sant Jordi tindran lloc al recinte del castell, on hi haurà les parades de venda de llibres i roses. La biblioteca comarcal Sebastià Juan Arbó farà jornada de portes obertes i es podrà visitar la mostra fotogràfica Moments lectors, realitzada pels alumnes dels centres educatius ampostins.

Finalment, la Fira del Llibre Ebrenc i la biblioteca comarcal de Móra d'Ebre han produït l'exposició A la vora del riu..., que s'inaugura avui a la plaça de Dalt de Móra d'Ebre. Mostra d'una manera visual i entenedora el lligam i la influència que el riu ha tingut en els escriptors ebrencs.

Informació elaborada per

Carina Filella, Lurdes Moreso, Marc Busquets, Josep Lluís Eras i Josep Maria Flores

Polèmica per una exposició a Valls

El Sant Jordi a la capital de l'Alt Camp comença amb polèmica per una exposició de llibres d'autors locals i comarcals, coorganitzada per la biblioteca i l'Ajuntament de Valls, que ha deixat al tinter alguns dels principals creadors. Entre els oblidats hi ha noms com Lluís Figuerola, que precisament aquest Sant Jordi presenta el llibre Complicitats. Tampoc l'escriptora vallenca Margarida Aritzeta, que aquest darrer any ha publicat la novel·la juvenil Els cais de les sirenes  i la segona part de la sèrie policíaca de la inspectora Mina Fuster Els fils de l'aranya. No hi són treballs destacats com Onomàstica de Valls i els seus agregats de Fontscaldes, Masmulets i Picamoixons, de Miquel S. Jassans i Moisès Selfa, publicat per l'Institut d'Estudis Catalans; i altres obres, com el recull de fotografies castelleres La plaça,  de Francesc Roca. Polèmica a banda, a més de les parades de llibres i roses, el Sant Jordi vallenc tindrà com a activitats destacades La despertada del Drac, amb una vuitantena de cantaires que, a les sis de la tarda, al Pati, interpretaran Despertar el drac, escrita per Francesc Sans, i estrenaran una nova cançó, Cançó de l'hivern, escrita per Mireia
Besora.

Homenatge japonès a Pau Casals

El Vendrell serà l'escenari aquest Sant Jordi d'un concert d'homenatge a Pau Casals a través d'un projecte del músic i compositor japonès Akira Inoue. L'abril del 1961 Pau Casals va visitar el Japó i l'impacte cultural i espiritual d'aquell viatge va ser molt gran. El geni musical i els ideals pacifistes que va defensar Casals van ser compartits per molts joves japonesos, entre ells el brillant violoncel·lista Yoritoyo Inoue (1912-1996), que va ser enviat al camp de batalla durant la Segona Guerra Mundial, i retingut tres anys a l'URSS. Després de la trobada amb Casals, Inoue va transmetre la seva música i el seu missatge a les noves generacions, per tot el país. El seu fill, Akira Inoue, ha impulsat el projecte Renga-El cant dels ocells, un tipus d'obra col·laborativa en què cada autor afegeix un fragment a un poema. Emprant El cant dels ocells com a inici d'un gran poema, ha convidat músics de diverses especialitats a fer interpretacions de la melodia per establir un diàleg musical que connecta pobles i cultures. El projecte d'Inoue a Catalunya està organitzat per la Fundació Pau Casals, el consolat del Japó a Barcelona i els auditoris del Vendrell i de Barcelona, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic