cultura

cultura

aniversari

Totes les cares de Fontserè

Una quarantena d'activitats homenatgen el fotògraf i cartellista en la commemoració del seu centenari

Carles Fontserè (Barcelona, 1916 - Porqueres, 2007) va ser un dels creadors catalans del segle XX amb una trajectòria més polièdrica. Malgrat ser molt conegut per haver dissenyat nombrosos cartells de la Guerra Civil per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat Republicana, Fontserè va ser també un fotògraf incisiu i modern, pintor, escenògraf, dibuixant de còmics, memorialista i activista cultural, sobretot en la lluita a favor de la Comissió de la Dignitat en pro del retorn dels papers de Salamanca.

És amb l'esperit de mostrar totes les facetes d'aquest creador que s'ha engegat l'Any Fontserè, que commemora el centenari del naixement de l'artista i que s'ha impulsat sota els auspicis del Departament de Cultura de la Generalitat. I és precisament la Generalitat qui és l'hereva tant de l'immens arxiu del creador com del seu estudi i casa a Porqueres, al Pla de l'Estany.

L'Any Fontserè, que inclou una quarantena d'activitats arreu de Catalunya que s'allargaran fins al 2018, comença just quan fa pocs dies va morir la viuda del creador, Terry Broch, que s'havia implicat fermament en la commemoració. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, ha lloat la figura de Fontserè: “Va ser molt més que una icona del període de la Guerra Civil, per la seva feina com a cartellista. Aquesta imatge icònica de cartellista va amagar tota la seva dimensió com a fotoperiodista.” Ricard Planas, de la revista Bonart i actual assessor del conseller de Cultura, Santi Vila, és el comissari de la commemoració, un dels primers actes de la qual serà la inauguració, demà, de l'exposició Carles Fontserè, Photocitizen. Els projectes pendents, al Centre Cultural Terrassa. Són vuit les mostres incloses en l'Any Fontserè, entre les quals cal remarcar també la que tindrà lloc al MNAC a la tardor del conjunt de panells amb fotomuntatges de l'obra Una història gràfica de Nova York. Carles Fontserè va donar aquests panells al MNAC i ara s'instal·laran a les sales de la col·lecció permanent del museu. Hi haurà, entre d'altres, mostres específiques al Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres, a la Fundació Lluís Coromina de Banyoles i al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera.

La commemoració ha posat un especial accent en les publicacions, i un dels seus actes centrals serà l'edició, el 2017, del quart volum inacabat de les memòries de Fontserè. Es publicaran també un llibre d'artista i una monografia sobre la fotografia de Fontserè a Nova York, ciutat on es va exiliar. Al setembre s'estrenarà a la Filmoteca de Catalunya un documental dirigit per Joan Albert Abril.

Aprofitant el centenari, la Generalitat pretén impulsar, d'altra banda, la museïtzació de l'estudi de Can Tistà, a Porqueres, amb el suport de l'Ajuntament de la localitat. Podeu consultar tota la programació de l'Any Fontserè al web Carlesfontsere.cat .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen