Economia

Turisme

medi ambient

La Ribera d'Ebre promou la floració com a actiu turístic

El Consell Comarcal edita un mapa amb les carreteres i pistes que permeten veure el paisatge florit

El sector ho veu com un complement

La Ribera d'Ebre produeix anualment uns 25 milions de quilos de fruita dolça, entre préssecs, nectarines i cireres. Són uns arbres que, aquests dies, estan en plena floració i que durant poques setmanes coincideixen tots a la vegada. “Hi ha algunes varietats de presseguer que ja han perdut la flor, però la majoria encara estan totalment florits, igual que els cirerers”, ha explicat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol. El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha decidit explotar l'espectacle de colors blancs i rosats com a atractiu turístic, tal com fan altres indrets com per exemple a la comarca Valle del Jerte, a Extremadura.

I per facilitar als visitants els indrets amb un paisatge florit, el Consell de la Ribera d'Ebre ha editat un mapa amb les carreteres i les pistes que han de recórrer. També s'han marcat els punts que permeten observar les millors vistes panoràmiques, com el pla d'Ini de Flix o el jaciment ibèric del Castellet de Banyoles a Tivissa. “La Ribera d'Ebre és una de les poques comarques catalanes on el paisatge canvia molt en funció de les estacions, no només amb la floració, sinó també amb els boscos de ribera i les vinyes”, exposen en el Consell Comarcal. L'ens comarcal pretén desestacionalitzar el turisme amb la promoció de la floració, que comença al febrer amb els ametllers i continua amb presseguers i cirerers.

Paral·lelament a l'espectacle de la floració, s'organitzen altres activitats per atreure visitants, com la festa de la clotxa de diumenge passat a Benissanet o la visita a algun espai de la batalla de l'Ebre. En aquest sentit, Benissanet –el principal productor de préssecs de la Ribera d'Ebre– ofereix una visita al refugi de la Font Gran, que va ser construït durant la batalla de l'Ebre per protegir-se dels atacs aeris. I la proposta inclou la visita guiada al refugi, un tast del vermut de Benissanet, una degustació de pastissets i una passejada entre presseguers.

Cicle avançat

Les altes temperatures de la setmana passada, quan l'Observatori de l'Ebre va registrar temperatures rècord en un mes de març –29,8 graus centígrads el 9 de març– enguany han accelerat la floració dels fruiters. “Els cirerers estan al cent per cent de la floració i això no és habitual en aquestes dates”, ha comentat Piñol. Amb tot, encara és aviat per fer pronòstics de producció. “En préssec i nectarina, s'ha de fer l'aclarida després de la floració”, ha assenyalat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet. Els productors de fruita dolça de la Ribera d'Ebre valoren positivament la campanya que impulsa el Consell Comarcal de promoció de la floració com a atractiu turístic. “És difícil que implique més venda perquè entre la floració i la campanya de recol·lecció passen un parell de mesos, però és una manera de donar a conèixer la Ribera per la producció de fruita dolça”, ha manifestat Piñol.

LA FRASE

La promoció de la floració és difícil que supose més vendes però ens dóna a conèixer.
Marc Piñol
GERENT DEL GRUP FRUITER DE BENISSANET

LA XIFRA

25
milions
de quilos de fruita dolça són els que es produeixen a la Ribera d'Ebre: préssecs, nectarines i cireres.

1,2 milions d'euros per recuperar el camí de sirga

També amb l'objectiu de potenciar el turisme a la Ribera d'Ebre, el Consell Comarcal impulsa la recuperació del camí de sirga, el GR-99 per la vora del riu. Es tracta d'un projecte cofinançat pel fons europeu de desenvolupament regional (Feder)i suposarà una inversió d'1,2 milions d'euros. A més de l'adequació dels trams que ressegueixen el curs de l'Ebre, on s'adequaran passeres per a vianants, es millorarà la façana fluvial de diversos municipis i es connectarà el GR-99 amb distints indrets d'interès turístic. Riba-roja d'Ebre, Ascó, Vinebre, la Torre de l'Espanyol, Móra d'Ebre, Móra la Nova i Miravet són els municipis que participen en la iniciativa. “Volem fer que aquest actiu turístic sigui més atractiu per als visitants, a la vegada que consolidem el nostre patrimoni i la façana fluvial”, ha manifestat la presidenta del Consell de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim. En el Consell, s'impulsa el camí de sirga per convertir-lo en un referent de turisme actiu, de natura i cultural en l'àmbit del senderisme i el cicloturisme. “La inversió directa de determinats municipis de la Ribera repercutirà en un benefici pel conjunt del territori”, ha dit Carim.

Entre les actuacions que es finançaran amb el fons Feder hi ha l'accés a peu al castell de Miravet, un centre de recepció de visitants al palauet renaixentista de Ca Don Joan de Vinebre, la millora dels accessos al castell d'Ascó, la ruta de les ermites a la Torre de l'Espanyol i Vinebre i la millora de les façanes fluvials de Riba-roja d'Ebre, Móra d'Ebre i Móra la Nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona