Economia

empresa

Indulleida s'assegura l'accés a un fons de 256 milions

El Ministeri d'Agricultura li concedeix la categoria d'entitat associativa prioritària, i només n'hi ha cinc més a tot l'Estat

L'estatus facilita a les cooperatives l'accés a programes de desenvolupament rural

Més de 350 milions de quilos de fruita fresca processats anualment per una xarxa de 18.000 agricultors de Catalunya, Aragó, Navarra, la Rioja, Extremadura i el sud de França. Exportacions a 60 països i una facturació superior als 70 milions d'euros. Són les xifres d'Indulleida, la societat que té la seva seu a Alguaire i que ha estat reconeguda aquesta setmana pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com a entitat associativa prioritària (EAP). La qualificació reconeix, i premia, l'abast supraautonòmic de la cooperativa i li proporciona accés a un programa de fons estatals i europeus de més de 256 milions d'euros que es reparteixen en el període 2014-2020. El president d'Indulleida, Josep Maria Vendrell; el vicepresident, Jaume Gené; el conseller i president de Zufrisa, Ramon Brualla, i el director general d'Indulleida, Marià Sorribas, van assistir a l'acte de reconeixement oficial com a nova EAP que es va dur a terme a Madrid amb la participació de la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina. Precisament, García Tejerina va destacar el paper d'Indulleida com a “líder a la Unió Europea” en transformació hortofructícola i va valorar positivament el fet que jugui un paper protagonista en la integració de cooperatives ja que això, va dir, potencia un model que “genera més riquesa”.

Josep Maria Vendrell destaca la feina d'Indulleida “per millorar la renda dels agricultors” i posa èmfasi en el fet que la majoria dels accionistes de la societat siguin cooperativistes i organitzacions de productors. Vendrell posa en relleu “la necessitat d'implementar ajudes directes als agricultors de base de les entitats que s'integrin a les EAP”.

A l'Estat espanyol hi ha sis entitats associatives prioritàries, que engloben 118.000 socis i que sumen un valor global de vendes de més de 1.800 milions d'euros.

L'estatus d'EAP facilita a les cooperatives l'accés a suports com els previstos dins del Plan Nacional de Desarrollo Rural per potenciar la integració cooperativa i el fet que puguin percebre ajudes a la formació o a l'eficiència energètica.

LES XIFRES

77
milions d'euros va facturar Indulleida, juntament amb el negoci de l'absorbida Zufrisa, l'últim exercici.
18.000
agricultors hi ha sota el paraigua de les entitats productores accionistes que integren Indulleida.

Una empresa líder a Europa

Indulleida va ser fundada el 1980 i és una societat que, dedicant-se a la fabricació de derivats de fruita, s'ha convertit en líder a Europa. Està situada a Alguaire, en un polígon propi de 220.000 metres quadrats que comprèn també part del municipi de Vilanova de Segrià. En el darrer exercici, campanya 2015-2016, Indulleida va tenir un increment de la facturació del 10%.

El reconeixement com a entitat associativa prioritària li obre les portes a un notable paquet de finançament públic. Amb el recent reconeixement, Indulleida se suma a un grup on també hi figuren EA Group, DCoop, AN, Oviaragón, i Ibérico de Comercialización. La figura de les entitats associatives prioritàries, juntament amb el pla estatal d'integració associativa, constitueixen les dues principals eines per afavorir l'impuls i foment de la integració de les cooperatives agroalimentàries, contribuint a la competitivitat, redimensionament, modernització i internacionalització d'aquestes. Tot plegat s'engloba dins de l'objectiu de millorar el funcionament i la vertebració de la cadena alimentària i de potenciar el poder de negociació de les primeres baules d'aquesta.

El Ministeri d'Agricultura destaca que “les cooperatives agroalimentàries són empreses vinculades de forma estable al territori i al productor”. Es valora el paper de lideratge en l'economia local i en la fixació de població al territori, a més, “contribueixen a l'equilibri, l'ordenació i el desenvolupament rural”. El ministeri aplaudeix “els beneficis socials que caracteritzen les cooperatives” i posa èmfasi en l'increment del valor de facturació que acompanya la seva associació. En aquest context, es justifiquen les mesures i “l'esforç pressupostari” realitzat a favor de la seva integració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA