Economia

Economia

Ercros presenta un ERO a Cardona, Flix i Vila-seca

L’empresa confirma que tancarà completament la planta bagenca i una part important de les altres dues fàbriques abans de l’11 de desembre

L’expedient afecta un total de 132 treballadors

Ercros va presentar ahir un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afecta les plantes de Cardona, Vila-seca 1 i Flix. Tal com ja va avançar aquest diari en exclusiva el dia 13 d’octubre, l’empresa va confirmar que tancarà totalment la planta del Bages, on treballen 34 persones –més dues de manera temporal i d’altres de manera indirecta–, i una part important de les altres fàbriques. Així, l’ERO afecta un total de 132 treballadors de les tres plantes, perquè n’hi ha 145 que han presentat la sol·licitud de jubilació (parcial o completa). Dels quals, 48 treballen al complex de Tarragona i 50 a Flix.

Precisament, aquest és un dels arguments que utilitza Ercros per assegurar que “es podran recol·locar tots els treballadors, perquè el nombre de persones que s’han acollit a la proposta de jubilació parcial voluntària (145) és molt superior al nombre d’acomiadaments de l’expedient (132)”. Malgrat això, l’opció que l’empresa ha posat damunt la taula implicaria el trasllat de la plantilla actual a altres plantes que té l’empresa a l’Estat espanyol, com Sabiñánigo i Aranjuez, i a Catalunya, entre les quals hi ha Tarragona, Vila-seca 2 i Cerdanyola.

José Antonio Valverde, delegat sindical de personal de la planta de Cardona, va explicar que, ara que Ercros ja ha presentat la documentació, s’obre un mes de negociacions entre l’empresa i els treballadors. “Cada dilluns ens reunirem, fins a final de mes, per trobar la millor solució per als treballadors. No sabem el salari ni les condicions que implica el fet de marxar a altres plantes, i no tots estem disposats a anar tan lluny. Tampoc ho vol l’Ajuntament de Cardona, que sap que, si això passa, marxaran per obligació més de vint famílies del poble”, va detallar Valverde.

El tancament de les plantes s’hauria de produir abans de l’11 de desembre, que és la data límit que Europa va posar per deixar de produir clor amb les anomenades cel·les de mercuri, una tecnologia que es fa servir a Vila-seca 1 i a Flix, on Cardona porta la sal que recicla de les escombreres, i que s’hauria de substituir segons la normativa per cel·les de membrana, menys contaminants. A més, com ja han explicat en reiterades ocasions l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i els treballadors, a Ercros li surt ara més a compte comprar la nova sal vacuum que fabrica Iberpotash que continuar tractant la que hi ha al runam cardoní.

Des que la notícia es va fer pública, el 22 de juny del 2016 –aquest diari en va donar l’exclusiva–, els treballadors, el poble i l’Ajuntament han fet mobilitzacions per exigir la continuïtat d’Ercros i la restauració de la vall salina. Arribats a aquest punt, però, no se’n preveuen més.

LA XIFRA

145
treballadors
de les tres plantes han demanat la jubilació (parcial o completa) arran de la mesura de l’empresa.

4,5 tones de residus sense retirar

c.o

La idea d’Ercros és deixar només una persona en plantilla a Cardona, que s’encarregaria de supervisar la restauració que s’està fent on abans hi havia un dels dos runams que tenia la vila. Es tracta de l’anomenada terrera nova. En aquest indret, Ercros ja va retirar els residus salins i ara només queda fer-ne la restauració per tornar a deixar l’espai tal com era abans que s’hi comencés a abocar. El problema, doncs, serà l’altre runam –la terrera vella–, que és el que Ercros estava explotant actualment –hi ha acumulades 4,5 tones de residus–. La companyia ja ha presentat el seu pla de restauració, que seria de mínims i que es limitaria a fer un perímetre al runam i unes obres per a la correcta recollida d’aigües. En cap cas es parla de retirar-lo. L’alcalde ja va dir que presentaran al·legacions: “No hi estem d’acord; no resolem el problema laboral i ens deixen també el problema mediambiental.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona