Economia

ANNA ABELLAN

RESPONSABLE DE TERRITORI DE LA XAREC

“Pagant el preu just, tothom podrà viure dignament”

Després de cinc anys de trajectòria, la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa amplia horitzons i s’obre al sector del turisme amb una cooperativa de serveis mancomunats

Ara la Xarec s’obre al sector del turisme?
És un sector que havíem tocat molt poc, només hi havia un projecte que es dediqués a l’allotjament. La majoria érem restaurants. Ara, amb el suport dels Projectes Singulars de la Generalitat, veiem que el turisme és un eix d’activitat del sector de l’hostaleria.
Apleguen projectes d’economia social?
Quan va néixer la xarxa tots els integrants érem cooperatives. Hem obert el ventall i acceptem altres formats jurídics, però entenem que l’economia social ha de ser un dels eixos principals dels nostres projectes.
Què ofereix la Xarec?
Som una xarxa de suport mutu entre els projectes. També vam llançar un val regal per fer un àpat als nostres restaurants associats, posar-los al mapa i visualitzar els nostres projectes.
La setmana vinent fan un pas endavant.
El 17 de setembre fem l’assemblea constituent de la Xarec com a cooperativa de serveis. Hem decidit mancomunar serveis com ara distribuïdores d’energia, de comunicació, banca ètica o cooperatives de crèdit per tenir avantatges com a grup de cooperatives de restaurants i allotjaments. La Xarec també fa formació i posa a l’abast dels projectes que s’hi vulguin sumar eines per a la gestió diària d’establiments i bases de dades de proveïdors.
Quants associats són?
Com a xarxa som una quinzena de projectes d’arreu de Catalunya, i l’assemblea ens ajudarà a formalitzar el nostre compromís amb la Xarec. Aquesta estructura més formal farà que tinguem gent alliberada per tirar endavant.
Al sector de l’hostaleria i el turisme encara hi ha poques iniciatives d’economia social?
N’hi ha força, però no hem tingut prou temps per identificar-les totes i veure com les vinculem. En tenim identificades una cinquantena. Cal anar explicant els avantatges que té el projecte perquè vegin que és una eina que els pot servir en el seu dia a dia.
Aquest estiu han presentat un manifest per l’hostaleria i el turisme responsable. Quina ha estat la resposta?
Ha estat molt bona. Fins i tot gent de fora del sector ens ha donat suport. Tenim una seixantena d’adhesions per l’accent que posem en la defensa dels llocs de treball dignes a l’hostaleria i el nostre arrelament al territori on estem establerts. El manifest posa en relleu la importància de la nostra feina i la forma d’entendre el turisme i el que oferim des dels nostres establiments. Creiem que el sector de l’hostaleria pot créixer, però cal fer-ho des d’una perspectiva més sostenible.
Està prou estesa la importància d’un turisme responsable?
Des de diferents espais s’està treballant amb aquesta idea. Encara és molt incipient però acabarà passant. Barcelona ha signat una carta de compromisos per un turisme responsable, és molt formal i no s’ha pogut implementar del tot, però altres territoris segueixen l’exemple. Sense paisatge no tenim turisme, i s’ha de respectar i cuidar.
És possible oferir sous dignes als treballadors del sector?
Això és el que fem nosaltres. Que existeixin projectes cooperatius i d’economia social fa que preservem els llocs de treball amb sous dignes i horaris el més racionals possibles. La Xarec va néixer fa cinc anys però hi ha projectes que en formen part que tenen una trajectòria de més de vint any i paguen sous dignes. Cal fer equilibris i protegir-ho. Si hem de guanyar diners a costa d’explotar els treballadors o escanyar els proveïdors, que són la gent que cuida el territori, no val la pena.
Cal abandonar la filosofia del ‘low cost’?
Si es paguen preus molt baixos hi ha algú en la cadena de producció que malviu. Cal qüestionar-ho. Pagant el preu just tothom podrà viure dignament.
Quins són els projectes de futur de la Xarec?
La presentació en societat de la Xarec serà a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que es farà a final d’octubre a Sant Andreu. A més de donar-nos a conèixer, farem jornades sobre turisme i restauració responsable i cooperativa.
A més d’hostaleria i turisme, preveuen obrir-se a altres projectes d’economia social?
També volem projectes que es dediquin a activitats turístiques que complementen el sector de la restauració i els allotjaments. Totes aquelles que giren al voltant d’ofertes turístiques i promoció del territori per sumar diferents punts de vista. Aquest any hem pogut fer un pla de viabilitat, i l’objectiu és acabar entre el segon i el tercer any un cop constituïts a ser un centenar de socis de serveis i una cinquantena de projectes oberts a tots dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia