Economia

El preu de l’electricitat se situa aquest vespre en màxims de l’any

Entre les vuit i les nou de la nit el MWh es pagarà per sobre dels 80 euros

Els últims tres mesos s’ha observat una tendència a l’alça dels preus de la llum, amb mitjanes superiors als 60 euros el MWh

El mercat diari d’electricitat registrarà aquest dimecres al vespre el preu més alt des que va començar l’any. A la franja horària entre les vuit i les nou de la nit el megawatt per hora (MWh)se situarà lleugerament per sobre dels 80 euros, segons el mercat majorista d’electricitat (OMIE).

Aquest comportament a l’alça s’està observant els últims mesos. Aquest setembre, la mitjana de preus acumulada se situa en uns 70 euros el MWh, a l’agost va ser de 64 euros i al juliol de 61 euros. Els preus de 80 euros o més per MWh no es veien en el mercat majorista d’electricitat des dels últims mesos de l’any 2017.

La sèrie de l’OMIE indica que el 12 de setembre de l’any passat, la mitjana de preu que es va registrar en aquella jornada va ser de 49,76 euros MWh de mitjana.

Joaquim Pareras, soci de la consultora Ipsom, recorda que el mercat de futurs a començament d’any va preveure que la mitjana de preu del MWh per al 2019 se situaria també al voltant dels 49 euros i en aquests moments indica 63 euros, un 29% més “i això és una absoluta barbaritat”.

Aquest expert creu que el preu de l’electricitat podria superar en alguns moments abans de final d’any xifres per sobre dels 100 euros. En la seva opinió, el mercat registra aquesta tendència alcista perquè en aquests moments les plantes energètiques de l’estat espanyol estan exportant electricitat a França, quan habitualment és al contrari, cosa que provoca un augment de la demanda d’energia que fa encarir els preus.

Un altre factor que condiciona l’alça de preus és la climatologia. Actualment les plantes eòliques espanyoles estan funcionant a baix rendiment perquè no hi ha vent i això fa que el protagonisme davant aquest increment de la demanda el tinguin les plantes de cicle combinat que s’alimenten de gas natural, que està en preus màxims.

Pareras assenyala que sinó baixa la demanda i no arriba el vent que faci augmentar el protagonisme de les plantes eòliques aquesta tendència alcista es mantindrà.

Un altre factor que s’apunta per justificar aquesta acceleració dels preus energètics és l’increment dels drets d’emissió de CO2 que paguen les empreses que produeixen amb energies contaminants.

L’analista adverteix que amb aquestes perspectives d’encariment de l’electricitat per a l’any 2019, els clients de les companyies elèctriques que estiguin en el mercat lliure, el 60% dels consumidors, tindran dificultats per trobar ofertes a bon preu per el pròxim, any atès que el preu del 2019 es troba un 20% per sobre del preu que van pactar per aquest 2018, segons les dades del mercat de futurs.

L’expert recorda que cal tenir en compte que el consum de l’electricitat només explica el 35% dels cost de la factura elèctrica perquè el gruix més rellevant el té la part fixa de la factura que inclou els impostos, l’accés de tarifa i d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona