Economia

MIQUEL VALLS

PRESIDENT SORTINT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA

“La Cambra la paguen grans empreses per servir les pimes”

“La primera obligació de tot expresident és no molestar”

“Que hi hagi gent jove que aporti idees noves és una bona notícia”

“L’única recança que em queda és que hi hagi desunió en l’empresariat, però som societat i això és inevitable”

“Estic a disposició dels nous gestors i els garanteixo una transició sense problemes”

L’etern president
Va aterrar a la Cambra el 2002 i durant el seu mandat han plogut èxits i crisis, que ell es congratula d’haver superat “amb dignitat”. El recanvi li arribarà al juny, amb la candidatura impulsada per l’ANC i amb un plantejament radicalment diferent del que ha predominat aquests anys. Valls, tot i les recances, assegura que entoma aquest relleu revolucionari amb el seu proverbial optimisme i “amb esportivitat”.

Li queda poc més d’un mes de mandat, però ha estat el pilot de la Cambra de Comerç de Barcelona durant els últims disset anys. Miquel Valls reivindica la seva feina i, tot i que la victòria de la llista sobiranista en les eleccions al ple comportarà canvis importants en la governança de la institució i no ha agradat a la vella guàrdia de l’empresariat, fa una crida prudent al consens i a valorar i preservar la feina feta.

La victòria de la candidatura Eines de País ha deixat astorat l’empresariat “clàssic” del país. Com se sent davant del seu relleu imminent?
Al llarg de la meva vida professional i empresarial, he viscut moments molt difícils: l’entrada al mercat europeu, la crisi sistèmica del 2008, el decret de Zapatero que ens va restar un 70% dels recursos... A vegades semblava que el món s’enfonsava, però tot s’ha superat. Sempre que hi ha una crisi, hi ha una oportunitat, i això és el món, renovacions constants, i el món millora, malgrat les situacions difícils. Jo em definiria com a expectant i esperançat. Que la gent jove participi i hi hagi noves idees és una bona notícia.
Ha estat una campanya dura, amb moltes acusacions encreuades entre candidats, i també per a vostè... Li ha sabut greu?
A mi se’m pot criticar, perquè tots hauríem pogut fer millor algunes coses. El que m’ha sabut greu és que critiquessin la institució, que està per sobre de les persones. Les institucions de la societat civil són pilars de la democràcia, i la Cambra n’és una, i està al servei dels interessos generals de l’economia, no de ningú més. He compartit temps amb presidents de governs i alcaldes de diferent signe. Ens hem entès amb tots. Amb l’alcaldessa Colau vam tenir algunes dificultats al principi, però ara la relació ha millorat molt, perquè ella ha entès molt millor què era el món empresarial i com funciona. A vegades les coses necessiten temps per veure quin és el paper de cadascú en la societat.
I amb la Generalitat, no hi ha hagut friccions arran de l’organització dels comicis?
L’únic que m’ha preocupat ha estat l’última fase de les eleccions, en què he vist una problemàtica amb el vot electrònic i la seva implementació. De fet, el conflicte amb el certificat digital no és un tema tancat. En tot cas, m’hauria agradat que hi hagués més consens. Però és clar que qui mana és la Generalitat, que és la nostra administració tutelar, i estem a les seves ordres per seguir les seves instruccions.
Quin consell donaria als nous gestors?
La primera obligació d’un expresident és no molestar. I la segona, quedar al servei de la institució. Però sí que hi ha algunes coses que m’agradaria aclarir sobre la governança de la Cambra per algunes afirmacions que s’han fet. Aquí només cobren un sou els professionals que hi treballen amb contractes laborals. Ni el president ni el comitè executiu. Ningú té dietes. L’única cosa que tinc a la meva disposició, per representació i per desplaçaments, és un cotxe. Si hi ha alguna despesa, tot ha d’estar acreditat amb factures. Tenim auditoria interna i externa i tota la serietat d’una institució que té més de 130 anys i que mai ha tingut cap problema en aquest sentit.
Entre altres acusacions, se li ha retret que ni tan sols hi havia un cens actualitzat...
Cada any la Cambra fa públic el cens i hi ha un termini legal perquè qui no hi consti s’hi inclogui, però són els empresaris els que han de fer la reclamació si no hi són. Nosaltres només tenim les dades que ens donen les administracions tributàries i no rebem cap subvenció pública per elaborar aquest cens. Des del 2010, quan se’ns retira el recurs cameral permanent [la quota que abonaven les empreses], tot el que tenim són els pagaments, finalistes, dels convenis. Els altres ingressos són de la venda d’activitats i de l’ajuda de les empreses patrocinadores, que, malgrat les crítiques que reben, són les que estan pagant i ajudant perquè funcioni la Cambra des del 2012.
Precisament, les candidatures han posat l’accent en les pimes, en contraposició amb la presència de grans empreses que paguen per tenir un lloc al ple...
La Cambra, des de sempre, l’han pagat les grans empreses i ha estat al servei de les pimes. Perquè les primeres no necessiten tant els nostres serveis i ja tenen prou capacitat de fer lobby. S’han fet afirmacions poc encertades, per desconeixement o per altres motius. Donem formació al territori, a les delegacions, fem convenis amb ajuntaments, promovem l’emprenedoria i el comerç... Potser no es comunica prou, però també és perquè no tenim recursos per comunicar. Els diners que tenim ara són limitats a l’activitat que podem fer.
Ha parlat amb els nous gestors?
Encara no, perquè hem trigat a tenir els resultats definitius. Aprofito per felicitar-los i posar-me al seu servei. Poden comptar amb mi fins a l’últim moment i els asseguro una transició sense problemes.
I pel que fa a les diferències polítiques, què n’ha de dir?
Se m’ha criticat que no m’hagi pronunciat ni per la DUI ni pel 155. El meu paper ha estat de moderador i he procurat que la institució fos econòmica fonamentalment. Això no vol dir que des d’aquesta casa no hàgim lluitat per millorar temes com el dèficit fiscal i les infraestructures. Ens hem discutit amb molts ministres de Foment. En el cas de la clàusula addicional tercera, vam ajudar molt el govern per aconseguir-la i ara hi ha 700 milions més. És cert que hem tingut una visió estrictament econòmica de la institució. En el ple de la Cambra hi ha diversitat de plantejaments, però vam acordar que no s’hi parlaria de política. Això sí, sempre que hem hagut de dir alguna cosa, l’hem dita, però potser no ho hem dit a gust de tothom. Hem estat extraordinàriament neutrals. Ara, els que vinguin, com que han guanyat les eleccions, són lliures de fer plantejaments polítics.
Li queda alguna recança després de 17 anys?
La desunió que veig en l’empresariat, i això no ve d’ara. Som societat i això és inevitable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA