Economia

La renda universal costaria 7.700 milions

És l’import anual calculat pels experts i equival al 3,5% del PIB

El pagament seria universal i individual

Implantar una renda bàsica universal, per a totes les persones majors de 18 anys, costaria anualment 7.700 milions d’euros, el 3,5% del PIB català, segons els càlculs de l’estudi Renda Bàsica Universal: Anàlisi d’una proposta disruptiva d’innovació social, elaborat per Oriol Amat i Xavier Ferràs en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria.

En l’estudi es descriu una proposta de renda bàsica universal (RBU) segons la qual tots els majors de 18 anys rebrien 664 euros mensuals nets, fet que garantiria pobresa zero en termes estadístics per a tota la ciutadania. Per als menors de 18 anys, la quantitat s’establiria en una cinquena part (133 euros). La RBU no estaria gravada per l’IRPF i substituiria tota prestació pública monetària de quantitat inferior (subsidis i ajudes a la família, subsidis i ajudes a l’habitatge, subsidis d’exclusió social, pensions, prestacions d’atur, beques, classes passives de l’Estat, reservistes sense destinació, sacerdots, reclusos...). Aquesta RBU tindria un cost brut de 52.899 milions d’euros i després d’aplicar diferents reformes quedaria en 7.700 milions d’euros a l’any, al voltant del 3,5% del PIB català, segons el treball.

Una de les principals conclusions de l’estudi sobre l’Impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya, realitzat per l’Observatori de la Indústria el 2018, és que, a conseqüència de la digitalització, hi ha col·lectius que podrien quedar exclosos del mercat de treball. Per aquest motiu el Consell Català de l’Empresa va considerar que calia estudiar la possibilitat d’implantar mesures per reduir la desigualtat social, com ara la renda bàsica universal.

LA FRASE

És una renda innovadora, transgressora, universal, que implica un país competitiu
Xavier Ferràs
Coautor de l’estudi

LA XIFRA

664
euros mensuals nets
rebrien tots els beneficiaris majors de 18 anys. Els menors, 133 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia