Economia

Mor als 82 l’expresident del BBVA Emilio Ybarra

L’exbanquer ha patit un vessament cerebral aquest dimecres a Madrid

El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, assegura que va ser un “líder” al servei del “progrés”

L’expresident del BBVA Emilio Ybarra ha mort aquest dimecres a Madrid als 82 anys després de patir un vessament cerebral, segons han informat a Efe fonts properes a l’exbanquer. Ybarra va copresidir l’entitat des de la fusió del Banc de Bilbao Biscaia (BBV) amb Argentaria fins al desembre de 2001.

Nascut el 9 de novembre de 1936 a Sant Sebastià, Ybarra era llicenciat en Dret per la Universitat de Valladolid i en Ciències Econòmiques per la Universitat de Deusto.

Bona part de la seva carrera professional va estar lligada a la banca i el 1976 va accedir al càrrec de conseller delegat del Banc de Bilbao, després a la vicepresidència i més endavant a la del BBV.

Després de la fusió d’aquesta entitat amb Argentaria, Ybarra va passar a copresidir el grup resultant al costat de Francisco González, que finalment es quedaria com a únic president de l’entitat fins al 2018. Ybarra va continuar a la presidència del BBVA fins al 2001, quan va cessar també com a conseller delegat en considerar que el procés d’integració entre les dues entitats havia culminat amb èxit. No obstant això, va conservar la copresidència de la Fundació Banco Bilbao-Vizcaya i va mantenir el seu lloc al Consell d’Administració de BBVA Bancomer, la filial mexicana que havia decidit comprar durant el seu mandat.

L’11 d’abril de 2002 va renunciar a tots els càrrecs arran d’un expedient del Banc d’Espanya al BBVA per la constitució de fons gestionats per l’entitat Alico, provinents de comptes secrets a paradisos fiscals, destinats a compensar la pèrdua de retribucions dels consellers del BBV després de la fusió amb Argentaria.

El 25 de novembre de 2005 Ybarra va ser condemnat per l’Audiencia Nacional a sis mesos de presó i a una multa de 27.000 per apropiació indeguda. El banquer va presuntar recurs al Tribunal Suprem i l’alt tribunal el va absoldre al novembre de 2006 en entendre que tenia poders atorgats pel Consell d’Administració del BBVA per constituir fons de pensions.

Líder al servei del “progrés”

El president de la Fundació Bancària La Caixa i de CriteriaCaixa, Isidre Fainé, ha afirmat que l’exbanquer basc va ser un “líder” al servei del “desenvolupament” i n’ha lloat el “compromís ètic”.

Fainé destaca en un comunicat que “Emilio Ybarra no va ser només un banquer” sinó que “va ser un líder la influència del qual va transcendir l’àmbit financer, capaç d’oferir un projecte per al futur i la trajectòria del qual va estar al servei del desenvolupament i del progrés col·lectiu”.

“Un líder, en definitiva, conscient de la seva responsabilitat davant el conjunt de la societat, i que, sense parlar contínuament d’això, actuava en el seu dia a dia amb un ferm i vertader compromís ètic en la seva forma d’obrar i relacionar-se amb els altres”, subratlla.

Segons el president de CriteriaCaixa, Ybarra va ser un “referent ineludible en la història recent de la banca, primer com a conseller delegat del Banc de Bilbao, i després com a president del BBV i copresident del BBVA”. “Ybarra va ser un adalil de la transformació del negoci bancari espanyol i de la seva consolidació en l’àmbit internacional”.

“Els valors que personificava han de ser un estímul per a les futures generacions”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona