Economia

El raïm a preu de saldo revolta els pagesos del cava

Les grans empreses del cava tornen als preus de cost per intentar resoldre els seus problemes de rendibilitat

Més de 250 pagesos es manifesten davant de l’Incavi per fer paleses les queixes

Raïm a 0,30 euros el quilo, un 28% menys que l’any passat, i retallades de compra a última hora. Aquestes són algunes de les mesures que han anunciat empreses com ara Freixenet, Codorniu i Segura Viudas en els últims 15 dies als pagesos que fins ara els han subministrat el raïm per elaborar els escumosos. El fet que el Ministeri d’Agricultura hagi permès la inscripció de 6.000 hectàrees més de vinya fora de Catalunya, malgrat les peticions del Consell Regulador (l’únic que depèn de l’Estat) ha alimentat un context amb excedent de raïm que no fa cap bé al sector.

Ahir més de 250 pagesos es van concentrar davant de la seu de l’Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi), que ja s’ha sumat a les peticions del col·lectiu, per llegir un manifest de denúncia de la situació. Demà, divendres, es concentraran a la rambla de Sant Francesc, a Vilafranca, i després d’una assemblea oberta anunciaran noves accions.

Els pagesos volen lluitar per salvar el futur d’un model econòmic lligat a la producció vitivinícola del Penedès. En el manifest que els sindicats (Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès) van llegir, els pagesos denuncien la manca de diligència del Consell Regulador del Cava i de la conselleria d’Agricultura per reunir-se amb els representants sindicals i analitzar possibles solucions.

Els sindicats adverteixen en el manifest que el context actual aboca a la inviabilitat de les explotacions i provoca falta de relleu generacional, l’abandonament del conreu, la destrucció del territori i la fi del sector vitivinícola català. Per això, demanen una reunió urgent amb mediació de l’Incavi amb les empreses implicades.

Actualment, més del 80% de la vinya que hi ha al Penedès es destina a l’elaboració de cava, i el Consell Regulador va anunciar aquest any la creació d’un pla estratègic que apostés per la qualitat per situar el cava tant en el mercat interior com exterior. Els preus del raïm, però, topen directament amb aquest model. Els pagesos ja han rebut les cartes dels grans elaboradors amb preus que oscil·len entre els 0,30 i 0,35 euros per a les varietats tradicionals (macabeu, xarel·lo, parellada) collides a mà o a màquina (el pinot noir i el chardonnay es compren a 0,45 euros), i del Consell Regulador, que els anuncia un increment gairebé del 200% de les quotes d’inscripció de la vinya.

Mentrestant, els elaboradors de Clàssic Penedès pagaran el raïm entre 0,65 i 0,70 euros, igual que els integrants de la marca col·lectiva Corpinnat (que van sortir del cava al gener). Els preus que es paguen al Penedès estan molt lluny, però, dels que es paguen pel raïm del prosecco i el champagne, principals competidors del cava. A la regió italiana del Veneto, el raïm de la varietat glera per a l’elaboració de prosecco, malgrat la reducció dels preus d’aquest any, es vendrà entre 1 i 1,20 euros, mentre que a la Xampanya, els preus oscil·len entre els 5 i 7 euros per quilo, i no hi ha previsió de canvis en aquesta collita.

LA XIFRA

0,30
euros.
És el preu que pagaran per quilo de raïm les grans empreses elaboradores de cava per la collita d’enguany.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia