Economia

El BBVA apunta a l’”augment de la tensió a Catalunya” com un dels factors de risc de l’economia

L’entitat financera rebaixa la previsió de creixement de l’economia catalana

El BBVA ha rebaixat el creixement de l’economia catalana a l’1,8% el 2019 i l’1,6% el 2020, segons l’Observatori Regional de BBVA Research. En línies general, l’entitat financera ha apuntat que hi haurà una desacceleració de la despeses de les llars, una frenada de les exportacions de serveis turístics i un menor impuls de la demanda europea que provocaran un menor creixement de les comunitats autònomes, en línia amb l’Estat. Les previsions indiquen que les zones més afectades seran les illes, el centre i el nord de la península, mentre que el turisme sosté el creixement de les regions mediterrània i de Madrid. A més, veu l’”augment de la tensió a Catalunya” com un factor de risc.

BBVA Research preveu que la desacceleració de l’activitat a escala territorial sigui generalitzada però la revisió a la baixa no és homogènia. Així, el creixement el 2019 el continuaria liderant Madrid (+2,6%), seguit de Castella La Manxa (+2,1%) i Navarra (+2%), mentre que a la cua estarien les Illes Canàries (+1,6%), Castella i Lleó (+1,5%), Galícia (+1,5%) i La Rioja (+1,5%) estarien a la cua. Per al conjunt de l’Estat es preveu un creixement de l’1,9% el 2019.

Pel que fa al 2020, les previsions de l’entitat financera apunten que Madrid, Navarra, Castella-La Manxa, Cantabria i el País Basc podrien créixer per sobre de l’1,6% esperat per a l’Estat. En canvi, les Canàries i les Balears seran les regions menys dinàmiques i el nord-oest tornarà a créixer per sota de la mitjana.

En el cas de Catalunya, l’entitat preveia un creixement del 2,2% el 2019 i del 2% el 2020 en la presentació de l’informe ’Situació Catalunya’ feta al juny.

BBVA Research ha apuntat que la baixada de la despesa de les llars suposa una “debilitat major” que l’esperada en la demanda interna. Tot i això, la desacceleració també és diferent segons la regió ja que per exemple està sent molt acusada a Cantàbria, el centre, les illes i La Rioja però es manté el dinamisme a les comunitats mediterrànies del sud-est i algunes del nord. En aquests casos, és la millora del turisme la que explica que s’aguanti l’activitat, així com el creixement de l’ocupació.

D’altra banda, s’observa una desacceleració de la demanda externa que està afectant el creixement de les exportacions, el que impedeix la millora del sector industrial. Un cop més hi ha comportament heterogenis ja que les exportacions baixen a Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó i el País Basc, mentre que pugen a Navarra, Extremadura, Madrid i el País Valencià.

Pel que fa a l’ocupació, l’estudi analitza el període 2013-2018 i conclou que la tendència de la recuperació d’ocupació a l’Estat ha consolidat l’urbanització i els sectors hostalers i turístics són els que més han crescut aquests anys. Per al 2020, es preveu un context en el que la demanda dels principals socis comercials de l’Estat “continuarà dèbil”.

Incerteses

L’estudi també fa referència a les incerteses tant internes com externes per esdeveniments com el Brexit. Illes Balears i Illes Canàries són les comunitats que podrien veure’s més afectades ja que la despesa de turistes britànics suposa més del 10% del PIB regional, així com Múrcia i Galícia, on les exportacions de béns al Regne Unit superen el 2% del PIB regional. També hi ha un escenari de més tensions comercials que condiciona l’evolució del sector exportador.

A nivell intern, BBVA ha lamentat que el “retard en la presa de decisions que afecten a les reformes necessàries per garantir un creixement més inclusiu i estable, i la inestabilitat política, juntament amb l’augment de la tensió a Catalunya”, són els principals factors de risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia