Pedagogia i recerca per conservar la gamba, en l’inici del pla Palamós Peix
La Confraria de Pescadors de Palamós posa a prova un nou disseny de tapa reixada per separar el gel a les cubetes de crustaci
Inicien les visites escolars
El pla estratègic Palamós Peix ha arrencat amb accions de divulgació i recerca aplicades a la pesca. Ahir al migdia, la Confraria de Pescadors i el consistori –implicat a través del Museu de la Pesca– van presentar el prototip de cubeta hermètica amb una tapa reixada interior per separar les gambes del gel que s’empra per conservar-les a una temperatura inferior a 5ºC.
Diferents embarcacions la posaran a prova, però el patró major de la confraria, Toni Albalat, va avançar alguns dels avantatges que hi veuen, com ara el repartiment més homogeni de la temperatura –ja que s’evita el contacte directe amb el gel– i el fet que sigui un material reutilitzable –ara fan servir film plàstic d’un sol ús i amb el risc que amb una ventada a la coberta de l’embarcació acabi surant al mar–. Alhora, el disseny obre la porta a l’ús de tapes per precintar les cubetes i garantir la traçabilitat del producte, amb el segell de qualitat de Gamba de Palamós, de la llotja fins a la peixateria o restaurant de destí.
Activitats educatives
El programa d’activitats també preveu la participació dels 400 escolars de primària i secundària del municipi, amb visites a la llotja per conèixer les espècies que es capturen, el funcionament de la subhasta i els beneficis del consum de peix i marisc per a la salut.
Les visites s’han dissenyat de manera que els alumnes vegin i toquin el peix; fins i tot que el classifiquin i l’etiquetin com es fa a les barques o la llotja. El pla estratègic l’impulsen l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la confraria, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja palamosina.