Economia

El Bulli 1846 a cala Montjoi de Roses s’activarà al gener

Ferran Adrià avança que serà una obertura de portes endins

Es dona un termini de dos anys per preparar-se abans de les primeres visites concertades

Els primers investigadors, a l’agost

“El 10 de gener encenem el llum”, diu Ferran Adrià. El xef i promotor de la reconversió d’El Bullí, l’antic millor restaurant del món, confirma que aquesta és la data de començament d’activitat del nou complex de cala Montjoi, a Roses. Però l’inici d’activitat d’El Bulli1846 serà de portes endins, abans d’una obertura al públic que encara tardarà mesos a concretar-se.

Adrià ho resumeix amb el concepte soft opening, una arrencada suau, que preveu que durarà uns dos anys. Al llarg d’aquest període, els equips que treballaran a cala Montjoi aniran definint i afinant el funcionament de les instal·lacions, de les activitats que s’hi faran i de com s’explicaran, per poder tenir-ho “tot bé” quan el públic hi tingui accés. “Donar-se dos anys per treballar internament abans d’obrir al públic és una cosa que no es podria permetre ni un restaurant ni una administració. Nosaltres podem fer-ho perquè som una fundació”, hi afegeix. En tot cas, al llarg d’aquest període possiblement es comencin a materialitzar unes primeres visites, sempre concertades, per alguns dels actors més propers i més implicats en el projecte.

No serà un restaurant

Una cosa que deixa clar Ferran Adrià és que no cal córrer a reservar taula. “Hem explicat mil vegades que no serà un restaurant, però encara em truquen cada dia per fer reserves per menjar”, diu el xef empipat i divertit alhora, per l’expectació i les interpretacions que provoca el seu projecte.

Unes interpretacions i confusions que ell mateix ha contribuït en certa mesura a generar, pels diferents canvis de rumb que s’han succeït i amb aclariments com ara el que va fer a principi del 2019 a Madrid, quan va afirmar: “Ni serà un restaurant ni una universitat, sinó un laboratori expositiu.” Amb El Bulli1846 (el nom fa referència al nombre de plats que es van servir en la història d’El Bulli), cala Montjoi passa a ser un centre d’activitats de recerca i investigació sobre els processos creatius, a partir de l’experiència de l’alta gastronomia.

Equips d’investigació

La data del 10 de gener del 2020 coincidirà amb la primera convocatòria dels equips creatius que treballaran en aquest espai a partir del 24 d’agost. Adrià ja havia explicat anteriorment que seran equips d’investigadors (professionals experts que poden ser cuiners, arquitectes, científics o artistes i que treballaran junts en equips de tres a sis mesos. Equips d’entre quinze i vint persones que investigaran sobre la cuina des de les instal·lacions. En total es preveien tres convocatòries, per escollir una vintena de persones de diverses disciplines.“Hi menjarà gent i hi crearem plats, però no estarà obert al públic com abans”, ja havia dit el xef. Un dels objectius és investigar com es genera un procés creatiu i com es pot aplicar a altres disciplines que no siguin l’alta gastronomia. Alhora aquestes investigacions s’incorporaran al discurs que es presentarà en les visites concertades. Abans que es concertin les primeres visites, però, una de les principals feines que tindran les persones del nucli d’elBullifoundation, que començarà a activar-se a partir del gener a cala Montjoi, serà concebre tota la part expositiva del projecte. Es tracta d’un espai de prop de 5.000 metres quadrats, uns 1.500 metres quadrats d’exposició interior i més de 3.000 d’exteriors. Diversos equips es posaran a principi d’any a treballar per definir el discurs i el recorregut que es trobaran els visitants.

Recta final de les obres

El gruix de les obres que encara s’estan fent afronta la recta final. A principis de gener també es preveu que s’acabi tota l’obra “gran” i que només quedin els detalls. Aquests acabats pendents són un altre element que justifica el període de soft opening. L’equipament manté la cuina i el menjador –renovats–, però sense tornar a ser el restaurant que era.

LA FRASE

30.07.11
Tanca El Bulli,
i Adrià anuncia un nou centre d’investigació sobre el procés creatiu a partir de l’alta gastronomia.

LA DATA

5.000
metres quadrats
tindrà la part expositiva de les noves instal·lacions de cala Montjoi, a Roses.
Hem explicat mil cops que no serà un restaurant, però em truquen cada dia per reservar taula
Ferran Adrià
Promotor d’el bulli 1648

Vuit anys per reconvertir el millor restaurant del món

El gener del 2019, al congrés Madrid Fusión, Ferran Adrià reconeixia que el projecte en què fa vuit anys que treballa “va començar sent una cosa i acabarà sent-ne una altra”. El millor restaurant del món havia tancat les portes el 2011 i el primer projecte per reactivar una activitat a la finca es va presentar el 2014. Era el primer projecte que es va presentar en una exposició al Palau Robert. L’èxit de visitants i l’interès que va suscitar arreu del món van canviar les expectatives i l’equip de Ferran Adrià s’ho va repensar, hi va afegir un espai visitable, i es va crear el segon projecte. Un segon projecte més ambiciós, més gran; massa gran i ambiciós, van dir alguns sectors de la societat. La ubicació de cala Montjoi al perímetre i les primeres xifres que van començar a córrer de metres quadrats construïts i milers de visitants que s’havien d’apropar a la zona van convertir el millor xef del món en un promotor urbanístic blanc de les crítiques: ampliació del sostre edificat en un 300% allà on només es podia ampliar un 20%, i la necessitat de tramitar una “llei a mida”. Adrià sempre ha negat aquestes xifres, explicava que el plantejaven parts subterrànies, integrades en feixes dins l’entorn. Però a principi del 2016 ja va deixar clar que posava fre al projecte. I mesos després treia la tercera proposta. Menys metres quadrats i la part visitable, que inicialment es preveia interior, serà finalment a l’aire lliure, a la part dels jardins de l’antic restaurant amb instal·lacions efímeres, sense sostre.

Van començar les obres, aturades més d’un cop per denúncies en la tramitació urbanística. El camí ha estat llarg i laboriós; aquesta vegada la nova fita és per al 10 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia