Economia

Fiscalitat

Precaucions d’última hora

Fem una bona renda

El tomb de l’any és un bon moment per calibrar les accions que poden estalviar alguns diners en l’IRPF de l’exercici

Aportacions a plans de pensions, deducció per habitatge habitual i planificació de les inversions en renda variable, temes que cal tenir en compte

A Catalunya hi ha deduccions per les aportacions a entitats que fomentin el català

El tancament de l’any és un bon moment per revisar l’economia de les llars per estalviar alguns calerons en la declaració de l’IRPF corresponent que es tanca el dia 31 de desembre però que es farà d’aquí a sis mesos. Enguany la llarga interinitat del govern a l’Estat ha retardat qualsevol novetat, però tot i així convé tenir en compte els consells habituals i alguns d’específics. Concha Forteza, membre de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, recorda les deduccions típiques, com la d’habitatge, les aportacions a plans de pensions i la planificació de les inversions en renda variable, si se’n tenen.

A banda d’això, un aspecte nou que pot afectar un cert nombre de contribuents és la pujada del llindar mínim de les rendes del treball. Si el contribuent només rep d’un pagador, aquest llindar ha pujat a 22.000 euros. La membre de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors comenta que, a més, en el cas que hi hagi més d’un pagador, si abans estaven obligats a declarar a partir de 12.000 euros, ara ho faran a partir dels 14.000 euros. Aquesta obligatorietat té un sentit que descriu Forteza: “Quan hi ha un pagador, aquest està obligat a fer la retenció i Hisenda ja rep un abonament; si n’hi ha més d’un, sovint són ingressos molt petits que no tributen”, i per això cal computar-los d’alguna manera.

En el cas de les deduccions per habitatge, explica Forteza, la deducció “només afecta els immobles adquirits abans del 31 de desembre del 2012”. Aquesta es podrà fer si el mateix habitatge ha comportat deduccions en els anys anteriors. Aquests contribuents, agreguen des de Gestha, associació que aplega els tècnics d’Hisenda, poden deduir fins a un 16% del que han invertit, amb un límit d’inversió de 9.040 euros.

Sense deixar l’àmbit dels immobles, si heu venut un habitatge al llarg del 2019, els guanys patrimonials es carreguen a la pròxima declaració fins a un 23% segons el volum obtingut. No obstant això, si es reinverteixen tots i o part dels diners en un altre habitatge habitual es pot compensar aquest pagament. A més, les operacions de venda d’habitatge habitual estan exemptes de tributació si el contribuent és més gran de 65 anys o és dependent sever. Forteza detalla que en el cas d’un immoble que no sigui d’habitatge habitual, una persona més gran de l’edat esmentada també quedarà exempta d’abonar l’IRPF per aquest concepte, mentre l’import total, fins a un màxim de 240.000 euros, es destini a obtenir una renda vitalícia assegurada en un termini de sis mesos després de l’operació.

Forteza recorda que la gent que va firmar un contracte de lloguer abans del 2014 encara poden desgravar per aquest lloguer d’habitatge, segons la norma estatal. A Catalunya, a més, hi ha una desgravació afegida, i l’experta explica que hi haurà contribuents que les podran aplicar totes dues. En el cas de la catalana, s’hi podran acollir els ciutadans que compleixin una d’aquestes condicions: haver estat a l’atur més de 183 dies, tenir 32 anys o menys, patir una discapacitat del 65% o més, o si es tracta d’un vidu o vídua i té més 65 anys. Això sí, per poder aplicar aquesta deducció cal tenir una base imposable inferior a 20.000 euros, però els contractes poden tenir qualsevol data i la deducció és un 10% del lloguer fins a un màxim de 300 euros. Si es tracta d’una família nombrosa, la deducció puja fins als 600 euros.

Un altre clàssic són les aportacions als plans de pensions, amb un topall màxim de 8.000 euros o del 30% de la base imposable. Les aportacions a plans de pensions del cònjuge del contribuent també desgraven, si aquell no té rendes superiors a 8.000 euros. El límit d’aportacions en aquest cas és inferior, de 2.500 euros com a màxim. En canvi, rescatar plans de pensions, és a dir, reclamar capital invertit, no dedueix, tret de les aportacions anteriors al 2007. Gestha recorda que es tributa molt menys si aquest capital es recupera en forma de renda periòdica.

Atents als mercats

Si el contribuent és posseïdor d’accions en borsa, ha de calcular bé si ha tingut guanys o pèrdues en aquests valors. Els experts recomanen compensar les pèrdues que s’hagin pogut tenir en un fons d’inversió amb guanys patrimonials, sempre que no es recorri a comprar els mateixos valors en els dos mesos posteriors a la venda d’aquests. L’última reforma va trencar compartiments en aquest sentit, i des del 2015 es permet que el saldo negatiu de guanys i pèrdues patrimonials es compensi amb el saldo positiu dels rendiments del capital mobiliari, i viceversa.

Encara en aquest capítol, si bé molts contribuents queden exempts de declaració pel nivell de les seves rendes del treball, hi ha altres ingressos que no convé ultrapassar, per exemple, rendiments del capital mobiliari i guanys patrimonials, rendes immobiliàries per edificis que no siguin habitatge habitual, rendiments de lletres del Tresor i subvencions per a habitatge de protecció oficial o de preu taxat i ajuts públics no exempts.

Premi als solidaris

L’assessoria d’empreses CINC també recomana revisar i potenciar les donacions solidàries, ja que són deduïbles les aportacions a les entitats sense ànim de lucre, com ONG, fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, per la qual cosa des de Gestha insisteixen a recomanar que se’n demani document que les acrediti. En aquest àmbit, el contribuent pot desgravar un 75% dels primers 150 euros donats i un 30% de la resta de les aportacions, que pugen a un 35% si la quantitat donada a una mateixa ONG no ha disminuït en els tres últims anys. A Catalunya hi ha deduccions extres si les donacions fomenten el coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Les quotes sindicals i les despeses de fins a 300 euros en defensa jurídica laboral, així com les dels col·legis professionals amb caràcter obligatori tenen dret a deducció o minoració. Alhora, les quotes d’afiliació a partits polítics poden reportar algun benefici perquè suposen una deducció del 20% de l’aportat.

Finalment, convé no oblidar que els contribuents que inverteixin en empreses de nova creació podran deduir el 30% de les quantitats que hagin destinat a la subscripció d’accions o participacions d’aquestes societats, sempre que es compleixin certs requisits, entre els quals una base màxima de deducció de 60.000 euros anuals.

Exempcions a l’estranger
Convé recordar que els rendiments obtinguts per feines fetes per empreses establertes a l’estranger tenen una exempció màxima de 60.100 euros anuals. Els experts recorden que això serà possible si el contribuent és resident a l’Estat i al territori on es faci la feina temporal s’aplica un impost equivalent a l’IRPF, i no en un paradís fiscal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA