Economia

Ghosn acusa Nissan i la fiscalia japonesa de persecució política

L’expresident de Nissan denuncia ser víctima d’un “complot” i justifica que va fugir del Japó perquè no volia morir en aquell país

Explica que va anar al Líban perquè era una millor opció del punt de vista “logístic”

De president de Nissan-Renault a ser un dels fugitius més famosos, Carlos Ghosn ha aparegut en públic aquest dimecres a Beirut per primera vegada d’ençà que es va escapolir del Japó en una història de pel·lícula. L’executiu ha denunciat ser víctima d’un “complot” per part de Nissan i la Fiscalia japonesa.

En una roda de premsa de més de dues hores en la qual Ghosn ha respost a les preguntes en quatre idiomes, l’empresari ha afirmat que està “preparat per a ser jutjat a qualsevol lloc” sempre que sigui un “judici just” i “no” com el que s’havia de sotmetre al Japó, el sistema judicial del qual ha criticat continuament.

Ghosn, que ha parlat del seu arrest al Japó com un “complot” de Nissan i la Fiscalia contra ell, ha volgut deixar clar, en canvi, que no creu que “figures d’alt nivell” hi estiguessin implicades. “Personalment, no crec que Abe hi estigués involucrat”, ha dit en referència directa al primer ministre japonès, Shinzo Abe.

Sense detalls de la fugida

Ghosn no ha volgut donar detalls de la seva rocambolesca fugida. “No sóc aquí per a parlar” d’això, ha dit només començar compareixença, la primera que ofereix d’ençà que va ser detingut al Japó a la tardor de 2018. A més, ha desmentit que hagi signat “un acord amb Netflix” per a relatar la seva història.

Sí que ha volgut explicar les raons per les quals ha fugit: la possibilitat de quedar-se cinc anys més a la presó davant la perspectiva que no sortís el judici i el no poder veure a la seva dona Carole, present en la roda de premsa.

Quan els seus advocats li van dir que no li asseguraven l’inici del segon judici, ell es va dir a si mateix: “Moriré al Japó” i per això va decidir “sortir” del país, sense donar més detalls.

Ghosn, de 65 anys, estava en llibertat sota fiança a Tòquio des del 25 d’abril a l’espera del judici per les irregularitats financeres de les quals se l’acusa.

L’empresari va aparèixer el 31 de desembre a Beirut després de sortir clandestinament del país asiàtic. Hauria agafat un vol des de la ciutat d’Osaka a l’aeroport turc de Atatürk i des d’allà al Líban.

Les autoritats japoneses l’acusen d’ocultar presumptament remuneracions pactades amb Nissan i d’utilizar suposadament fons de la companyia per cobrir despeses personals i pèrdues financeres.

Va ser arrestat per primera vegada el 19 de novembre de 2018 i després de la segona detenció, va quedar en llibertat sota fiança, amb les seves comunicacions i moviments restringits i la prohibició de sortir del país.

“El 19 de novembre de 2018 em sentia com si hagués mort (...) Com si estigués anestesiat. Quan vaig veure que havia sortit, vaig sentir com si hagués tornat a la vida”, ha afirmat en un to més melós.

Un to que ha canviat quan ha començat a projectar documents que, segons ell, demostren la legalitat dels contractes signats a diferents països, unes proves que els seus advocats pensen que seran suficients per a provar que és “innocent”.

“Era ostatge en un país al qual he dedicat 17 anys. Li he dedicat la meva vida professional (...) He revifat una empresa [Nissan] que ningú abans va ser capaç”, ha destacat. “Després de la meva sortida, la capitalització de Nissan ha perdut més de 40 milions de dòlars diàriament, i la de Renault més de 20 milions d’euros per dia”, mentre que el 2017 l’aliança era “el primer grup automòbil mundial en creixement i rendibilitat”, va reivindicat.

Judici al Líban

L’empresari, que té triple nacionalitat: libanesa, francesa i brasilera, ha apuntat que “logísticament” va ser millor anar al Líban que als altres dos països. Ghosn ha garantit que respondrà en un judici a qualsevol país en què existeixi un sistema judicial “just”.

L’expresident del consorci automobilístic ha agraït a les autoritats libaneses “no haver perdut la fe” en ell. El fiscal general libanès, Ghasan Oueidat, ha citat a Ghosn per a prendre-li declaració demà, dijous, després que les autoritats del Líban hagin rebut una circular vermella d’Interpol. “Els meus advocats em diuen que es pot lluitar contra la circular vermella i es podria eliminar” si es prova que és un “cas polític”, ha dit.

Ghosn ha assegurat que està “preparat” per quedar-se “un temps” al Líban”, el país on es va criar.

La ministra de Justícia del Japó, Masako Mori, l’ha reptat avui a defensar la seva innocència en els tribunals japonesos. No obstant això, el Japó i el Líban no tenen un acord d’extradició.

Carlos Abu Jaoude, un dels advocats de Ghosn a Beirut, ha explicat a Efe després de la roda de premsa que “el Líban col·labora” amb el Japó en el cas però ha descartat completament l’extradició.

“el Japó pot insistir, pot tancar les ambaixades, parar les donacions, però no es pot convocar al Parlament per canviar la llei” d’extradició, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona