Economia

L’IPC puja quatre dècimes al desembre a Catalunya i se situa en el 0,9%

A l’Estat la taxa també augmenta i s’enfila fins al 0,8%

L’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya va pujar quatre dècimes al desembre i es va situar en el 0,9%, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així, la taxa es manté per sota de l’1% com en la segona meitat del 2019 però registra un repunt en relació amb els darrers mesos.

Com a Catalunya, la taxa també es va incrementar a l’Estat al desembre fins a situar-se al 0,8%, quatre dècimes més que en el mes anterior. Això ha estat així principalment per l’increment del preu dels carburants. En canvi, l’electricitat baixa, quan el 2018 va pujar.

A Catalunya els augments més destacats en la variació mensual s’han donat a oci i cultura (+2,6%) i transport (+0,7%). En canvi, destaca el descens de l’1% en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles i del 0,8% en roba i caçat. Els carburants pugen un 0,7%.

En la comparativa interanual, destaca l’augment del 3,5% en transport, el 2,2% en restaurants i hotels i del 2,1% en aliments i begudes no alcohòliques. En canvi, baixen els preus en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (-4,3%).

D’entre els aliments, destaquen els increments de la carn d’oví (+3,4%) i de porcí (+1,6%). Per contra, cauen la fruita fresca (-4,1%); el cafè, cacau i infusions (-1,8%); l’aigua mineral, els refrescs i els sucs (-1,8%) i les begudes alcohòliques (-1,3%).

Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa anual de l’IPC va pujar a totes les comunitats. Els increments més destacats es van produir a les Illes Balears, amb una pujada de sis dècimes fins a l’1%, i a Castella La Manxa, amb el mateix increment fins al 0,9%.

Per grups, els preus relacionats amb els carburants van pujar un 1%, el transport aeri un 8% i els paquets turístics un 10,9% mensual. En canvi, les fruites van baixar un 4,3%, l’electricitat ho va fer un 5%, el calçat un 1% i les joguines un 2%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona