Economia

Els aparelladors preveuen un mal 2020 en la construcció

Creuen que serà dolent perquè hi ha menys visats, no hi ha sòl urbanitzable i s’ha endurit el crèdit hipotecari

Per contra, la rehabilitació pujarà

“No hi ha unes condicions òptimes de crèdit per al client final”

El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona preveu que aquest 2020 serà un any dolent en la construcció d’habitatge nou. I serà pitjor que el 2019. El col·legi ha arribat a aquesta conclusió perquè les dades de visats que entren: “No acaben de seguir una línia de progressió gaire aclaridora i no tenim la percepció que el mercat anirà a l’alça.” “Continuem per sota dels 6.500 habitatges que es feien anys enrere de mitjana i tampoc arribem als 3.000 o 4.000 que serien els que més o menys es preveuen o que diuen els estaments que hi hauria d’haver a les comarques gironines”, assegura el president del col·legi, Miquel Vendrell.

Però, a més del descens dels visats, Vendrell també esmenta altres motius per preveure una baixada en la construcció d’habitatge nou per a aquest 2020. I és que, segons assegura, no hi ha sòl per urbanitzar i, pel que fa al que “hi havia a la costa, ara hi ha una moratòria que està en fase d’exposició pública”. Però també, segons Vendrell, està perjudicant la modificació de la llei hipotecària que va entrar en vigor el juny passat i això ha provocat que “no hi hagi unes condicions de crèdit òptimes per al client final, que necessita diner per comprar”. “L’enduriment de les condicions per poder obtenir crèdit hipotecari no afavoreix que la situació vagi millor i no serà bo per al sector en els pròxims anys”, diu.

Els altres motius que anomena el president del Col·legi d’Aparelladors és que “es nota un augment dels costos de la construcció i això no anirà a favor de l’habitatge nou”, a més comença a haver-hi falta de mà d’obra, cosa que tampoc afavoreix el sector.

Hi ha un altre motiu pel qual Vendrell creu que aquest any que acabem de començar no serà bo per a la construcció d’habitatge nou. I són les dades de la Cecam, que és una de les empreses que fa estudis geotècnics, “el pas zero abans d’iniciar un projecte” i “el 2019 la Cecam va tenir menys comandes que el 2018”. “Per tant, si amb totes aquestes dades que tenim sobre la taula no hi ha res positiu, seria absurd dir que en aquest any serà tot molt millor. Seria enganyar-nos. Que l’atzar hi pot ajudar?, segur que sí, però no hi hem de comptar”, assegura el president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona.

Rehabilitacions, millor

Pel que fa a les rehabilitacions d’habitatges a les comarques gironines, Miquel Vendrell preveu que la tendència sigui la d’augmentar. En l’últim trimestre del 2019 van entrar 1.574 expedients d’habitatges contractats en rehabilitació, un 21% més que l’any passat. Moltes d’aquestes rehabilitacions començaran les obres aquest 2020. “Això fa pensar que la rehabilitació continuarà pujant i un 8% o un 10% és possible que sigui aplicable al 2020”, assegura.

LES XIFRES

1.795
habitatges acabats
(amb rehabilitació) el 2019, una xifra que representa un 16% més que el 2018.
1.040
habitatges nous,
un 57,93% més dels que es van acabar durant tot l’any passat a la demarcació.
755
habitatges
rehabilitats a les comarques gironines el 2019, una xifra que representa un 42,06% més que el 2018.

La inversió estrangera en habitatge a la costa

Les comarques gironines viuen, aquests últims anys, un increment d’inversió estrangera en habitatge, sobretot a la Costa Brava i a les grans ciutats. Segons les dades dels aparelladors, l’Alt Empordà es la comarca de la Costa Brava on es van acabar més habitatges (202), seguida del Baix Empordà (191) i la Selva (117). El Gironès és on se’n van acabar més (226) “perquè toquen algun àmbit, com ara el golf”. A la resta de la demarcació ja no tenen tanta influència turística i, per tant, hi va haver menys habitatges acabats: Garrotxa (63), Pla de l’Estany (62), Cerdanya (57) i Ripollès (31).

Això són habitatges que s’han acabat en general, però el col·legi ha recollit dades d’habitatges contractats només per clients d’altres nacionalitats. El 2019, en total, es van acabar 237 habitatges, principalment de clients provinents de Suïssa, França, Bèlgica, Rússia i Alemanya, entre d’altres. I aquests van escollir l’Escala, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Calonge, Begur, Pals, Lloret de Mar, Roses i Castelló d’Empúries, entre d’altres, per fer-se la seva casa.

El president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació va assegurar que aquest any passat van poder constatar que, malgrat que els habitatges acabats i els contractats van créixer, “aquests han estat de menys superfície”. “Creiem que és perquè ha davallat el nombre de clients estrangers que fins fa poc havien tingut l’obsessió de fer-se cases d’entre 1.500 i 2.000 m²”, va dir.

Un 16 per cent més en habitatge nou el 2019

Imma Bosch

La construcció d’habitatge plurifamiliar nou va pujar un 16% l’any passat, segons les dades que va facilitar ahir el Col·legi d’Arquitectes de Girona. “Estem molt per sota del que vam viure entre els anys 2005 i 2009, quan vam arribar a crestes d’habitatge que no hem recuperat mai”, segons Miquel Vendrell.

Aquest any passat, però, hi ha una dada que Vendrell defineix com a “fictícia”. I és que hi va haver un creixement d’habitatges plurifamiliars (pisos) d’un 157% (es van fer 512 habitatges el 2019 quan el 2018 se’n van acabar 199). “El 2018 va ser un any atípic, amb una situació de mercat peculiar que va provocar que els pisos no s’acabessin”, va comentar. En canvi, el 2019 s’ha reprès la línia que hi havia des del 2016, i és que “s’ha remuntat una mica” la construcció dels habitatges unifamiliars aïllats i s’han mantingut els habitatges en filera.

Aquest any 2019, sempre segons Vendrell, continua una casuística “molt especial” a la qual ara “’s’ha intentat trobar una solució”. “S’ha donat l’última pròrroga a totes les obres que a partir del 2008 van quedar sense llicència perquè va caducar, a les quals van donar pròrrogues automàtiques per decret llei. Per tant, tots aquests edificis que es van tramitar entre el 2006 i el 2008 ara s’han anat acabant. Entre aquests edificis n’hi ha de la Sareb (el banc dolent) perquè “s’ha desprès de molts actius que tenia i que han comprat fonts d’inversió i ara s’han acabat les obres”.

La rehabilitació és, segons Vendrell, molt important per als aparelladors “i és una de les apostes que ha de fer la societat i l’Estat espanyol perquè la rehabilitació és sostenibilitat”. Segons les dades del col·legi, el 2019 es van acabar 1.549 rehabilitacions, gairebé un 20% més que l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA