Economia

El sector porcí es prepara per al futur

La bioseguretat a les granges, la reducció d’antibiòtics, les campanyes animalistes contràries, el creixement del consum de productes vegans i l’evolució tecnològica són els principals aspectes que afronta el sector els propers anys

El clúster del sector porcí català, Innovacc, prepara el pla estratègic per al 2020-2023

La bioseguretat a les granges és un element clau avui dia

El sector porcí, el més important de la indústria agroalimentària a les comarques gironines, afronta els pròxims anys amb uns reptes que s’acaben de posar sobre la taula en les jornades d’immersió estratègica organitzades per l’Associació Catalana d’Innovació del Sector Porcí (Innovacc), a Olot i a Vic. La necessitat de millorar la bioseguretat a les granges, les estratègies per reduir antibiòtics en animals i la manera de respondre a les campanyes animalistes contràries al sacrifici d’animals i al consum de carn, així com el creixement del consum de productes vegans, amb les amenaces i oportunitats que això suposa, i l’impacte de l’evolució tecnològica, són actualment els aspectes que més preocupen els integrants d’aquest clúster, segons el seu gerent, Eudald Casas. “Aquests són els temes que els darrers temps generen més debat i més projectes, però n’hi ha d’altres també”, afirma abans de puntualitzar que el debat servirà per definir el pla estratègic d’Innovac 2020-2023, document de referència del clúster, però també de tot el sector porcí.

L’amenaça sanitària que suposa, per exemple, la pesta porcina africana (PPA) és un dels punts fonamentals que es van tractar en les jornades, en què es va destacar que en pocs mesos s’han reportat nous casos, sobretot en senglars, cada cop més propers al centre d’Europa. En aquest mateix sentit, en la jornada celebrada a Vic aquesta setmana es va insistir en la importància de la bioseguretat a les granges de porcí. De fet, el bon moment que viuen els ramaders i els escorxadors gironins és conseqüència de l’alt preu en què se situa la carn de porc per la forta demanda provinent de la Xina, on pateixen la PPA i tenen dificultats en l’abastiment de la producció de porc. “Cada vegada més empreses s’han anat certificant per vendre a la Xina”, explica Casas, que, per contra, destaca que aquest preu més elevat afecta els productors catalans que fabriquen embotits, per exemple, que troben la matèria primera més cara. “L’elaborador ho té difícil per vendre aquí perquè no té marge i, a més, té competència estrangera”, hi afegeix. Reforçar la bioseguretat per evitar el risc d’infecció a l’Estat i la pèrdua d’un important volum de vendes per exportació va ser una de les recomanacions del veterinari nord-americà Derald Holtkamp en la ponència, en què va insistir que no s’hauria de permetre, per exemple, l’entrada d’aliments derivats del porc en una granja de porcs i va fer propostes de sistemes de tancament i control de les instal·lacions.

Pel que fa a les campanyes dels darrers mesos de col·lectius contra el sacrifici dels animals i el consum de carn, el representant d’Interporc, Alberto Herranz, va destacar la importància de millorar la comunicació del sector cap al consumidor. “Tothom està d’acord que s’ha de cuidar els animals”, explica Casas, que recorda que el clúster no és la patronal i que sempre es busquen solucions que, si són innovadores, “millor”. Així, si per una banda s’entén que la presència de granges de porcs és un element més per prevenir el despoblament en zones rurals, per una altra banda també es destaca que cal insistir més en el benestar animal, cosa que repercuteix en la qualitat de la carn. L’alimentació dels animals, els espais on viuen, el transport fins a l’escorxador, la descàrrega, els corrals a l’escorxador i també diverses qüestions després del sacrifici són alguns dels aspectes del procés que cal controlar i, si cal, millorar, segons es va destacar en una ponència.

Més saludable

Pel que fa a la reducció de l’ús d’antibiòtics, Eudald Casas explica que és una qüestió que en els darrers anys s’ha millorat molt, i va recordar que ja es treballa amb substitutius més relacionats amb la natura com ara probiòtics i prebiòtics. La necessitat que té la indústria alimentària d’adaptar-se a la demanda dels consumidors i dels governs en favor d’una alimentació més saludable i equilibrada és un altre dels aspectes que preocupen el sector porcí. Així, i segons va destacar el ponent Jordi Solís, de Carinsa, els compromisos de la indústria van adreçats a reduir la sal, el sucre i el greix, cosa que, segons va dir, suposa una reformulació de la majoria dels productes carnis elaborats. En aquest mateix sentit, es destaca la importància de l’etiquetatge i, més concretament, el que suposarà el reglament Nutriscore, que el govern espanyol preveu implantar aquest 2020. Es tracta d’una mena de semàfor que es posarà a l’etiqueta dels productes i que indicarà, segons el color, si és més o menys saludable.

Però, a més, l’aparició de productes d’aspecte similar als productes carnis però que són vegetarians també és una novetat dels darrers temps a la qual fa front la indústria càrnia, i són diverses les empreses que ja han tret al mercat productes seguint aquesta línia. Entre els exemples exposats, hi ha patés, mortadel·les i hamburgueses. Tal com es va subratllar, una previsió de les Nacions Unides és que el 2040 baixarà un 3% el consum de carn convencional i augmentarà un 9% el consum de productes vegans, i es preveu una important franja de consumidors de productes carnis “sense animals”.

Pel que fa a l’evolució tecnològica, en la jornada d’Olot també es va plantejar l’aparició de granges amb robots per alimentar els animals i sistemes d’identificació facial per gestionar la producció i la traçabilitat individual de cada animal.

Fins a 88 empreses en el clúster carni

U.C

L’Associació Catalana d’Innovació del Sector Porcí, Innovacc, té la seu a Olot, però és d’àmbit català. Aquest clúster agrupa actualment 103 associats: 88 empreses i 15 institucions. Entre els quals, hi ha 43 empreses gironines i sis institucions gironines, a més de l’IRTA. Les empreses associades tenen una facturació total superior als 4.300 milions d’euros i més de 17.000 treballadors. L’objectiu d’Innovacc és enfortir la competitivitat de les empreses mitjançant la innovació i la cooperació i reuneix firmes de tota la cadena de valor. Així, hi ha des de ramaders fins a escorxadors, sales de desfer, transformadors de carn, fabricants de maquinària, serveis logístics, fabricants d’additius, tractament de residus i valorització de subproductes, enginyeries, consultories, laboratoris sanitaris, però també institucions com universitats, cambres de comerç, centres de recerca i associacions professionals.

Entre les activitats que organitza el clúster, hi ha els premis a la innovació per a alumnes de batxillerat/FP i universitaris, dotats amb imports que van dels 5.000 als 10.000 euros. En l’última edició, van resultar premiats Xavier Puigdevall, de l’Escola Agrària de l’Empordà, i Gerard Masferrer, de la UVic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia