Economia

El teixit empresarial fa xarxa

Empreses i professionals s’ofereixen per produir massivament productes o materials que escassegen per la crisi sanitària

Leitat i el CZF i equips d’enginyers ideen respiradors d’urgència mentre Seat fa mascaretes amb 3D

Davant la falta de recursos i materials per cobrir la crisi sanitària, empreses del país estan establint una xarxa de col·laboració per garantir la fabricació dels productes més necessitats. Des de la producció de gel hidroalcohòlic per desinfectar fins al disseny i fabricació de respiradors d’emergència, centenars d’empreses s’estan coordinant a través d’entitats com les cambres de comerç o del mateix govern de la Generalitat. Ahir mateix, Acció, l’agència catalana per al desenvolupament internacional de projectes empresarials, anunciava la posada en marxa d’un portal per contactar amb empreses que ofereixen tecnologia, material sanitari o capacitat de producció per a la Covid-19 a través del lloc web http://accio.gencat.cat/virtualdesk.

Es desconeix les empreses que hi han contactat o que des d’ahir en formen part, però dies enrere algunes ja havien iniciat els seus projectes. És el cas de l’empresa de perfums i moda Puig, amb seu a l’Hospitalet de Llobregat, que va oferir al govern espanyol la seva capacitat productiva per fabricar solucions hidroalcohòliques i higienitzants davant la necessitat de proveir la societat i el sistema sanitari. Altres laboratoris dermatològics i fabricants de productes de gran consum, com Nivea o L’Oréal, aquests ja fora de Catalunya, també s’hi han ofert.

Però destaquen sobretot els projectes de respiradors, pel gran nombre de malalts greus que necessiten de respiració assistida. En aquest sentit, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Leitat han impulsat un hub publicoprivat per a la producció de respiradors en què també treballen HP i CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Destaca la importància del projecte, que ha aconseguit desenvolupar el primer respirador de campanya industrialitzable preparat per donar suport als hospitals i unitats de cures intensives (UCI).

També empreses tecnològiques del 22@ i d’Igualada, entre les quals hi ha Protofy o Waterologies i amb el suport del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, han desenvolupat un altre tipus de respirador, batejat amb el nom d’Oxygen, del qual s’espera que se’n puguin fer centenars d’unitats al dia i fins a un miler a la setmana. Liderat per l’empresa Protofy.xyz i coordinat per l’associació empresarial Secartys, el prototip ha estat testat a les instal·lacions de l’hospital Clínic de Barcelona i el Germans Trias i Pujol de Badalona i permet automatitzar els respiradors manuals Ambu.

De fet, enginyers, particulars i empreses han aprofitat també les xarxes socials, com ara Telegram, per organitzar-se en grups, compartir plànols i informació, demanar i oferir idees i solucions i produir, en l’escala possible, els materials que necessita el personal mèdic i residencial. Al canal Coronavirs Makers de Telegram, per exemple, que té diferents grups per comunitats autònomes i demarcacions, es comparteix la informació per fer viseres i ulleres de protecció per a metges i infermeres. Albert Melis, de l’empresa GasN2 de Barcelona, que fabrica equips de generació de gasos industrials i hospitalaris, demanava, per exemple, propostes a un dels projectes en curs.

En l’àmbit hospitalari, la falta de mascaretes de protecció és una realitat. Seat està realitzant proves a la planta de Martorell per fabricar dos tipus de mascaretes sanitàries amb tecnologia 3D utilitzant filtres que s’empren en l’automoció i que serien aptes per a professionals de quiròfans i UCI i per a pacients. En el primer cas, la mascareta seria capaç d’aguantar temperatures de fins a 180 graus, i l’altra estaria més enfocada a l’ús per part dels pacients. El president del comitè d’empresa de Seat, Matías Carnero, explicava a Efe que s’està treballant en dos prototips que estan “pràcticament acabats”, de manera que només quedarà pendent la seva homologació pel Ministeri de Sanitat per poder començar a produir-les a mitjans de setmana. De les mascaretes d’un sol ús, Seat en podria fer fins a 10.000 diàries, mentre que de les altres, més sofisticades, en podria fer una trentena. Seat ha contactat amb proveïdors que puguin subministrar el material que es necessita, com les gomes necessàries per ajustar les mascaretes o la tela de la qual està feta; i també s’ha ofert per gestionar comandes a la Xina a través dels seus socis i clients al país. També Renault, encara que a Valladolid, ha posat unes 30 impressores 3D a disposició.

Altres companyies també estan lliurant material de manera desinteressada. És el cas de la com panyia Medilast, d’Alpicat, que treballa per al mercat ortopèdic i ahir va donar material per fabricar mascaretes, alhora que estudia “la possibilitat d’utilitzar la seva estructura tècnica, material i personal per a la confecció de mascaretes i fer un donatiu a les entitats que ho necessitin”. També Mango va anunciar la donació de fins a dos milions de mascaretes que distribuirà per diferents centres hospitalaris espanyols a través de la seva pròpia logística.

Empreses farmacèutiques com Reig Jofre, Almirall, Uriach o Indukern treballen al màxim de la seva producció per garantir que no falti cap tipus de medicament en el mercat.

LES FRASES

Necessitem materials per fer els respiradors, i fem una crida a les empreses
Antoni Cuevas
Conseller delegat de l’empresa Waterologies
En els pròxims dies s’homologarà la fabricació de respiradors al territori espanyol
Salvador Illa
Ministre de Sanitat

Crida per falta de materials

Antoni Cuevas, conseller delegat de l’empresa Waterologies, està confinat a Igualada des de la nit de dijous 12 de març. Malgrat la limitació de moviments, Cuevas i altres membres de la companyia, que es dedica al tractament d’aigües per a emergències humanitàries, s’han unit al projecte de desenvolupament de respiradors Oxygen. La idea, que ha nascut d’un grup de joves enginyers i que té el suport del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, entre d’altres, s’està desenvolupant a partir de molts voluntaris que fan la feina de manera desinteressada. “La voluntat és que arribem a ser més, els voluntaris, i se n’arribin a produir centenars al dia arreu de Catalunya”, explica. Només a Igualada, Cuevas creu que podrien habilitar-se entre dos i tres centres de treball diferents. “Volem compartir la logística i la tecnologia”, diu, tot i que actualment es troben amb algunes limitacions, sobretot de peces clau que necessiten per a l’acoblament final al respirador.

“Fem una crida urgent a les empreses perquè ens falten materials per fabricar els respiradors”, explicava ahir a aquest diari. En concret, en aquests moments es necessiten motors d’eixugaparabrises (com els que es fan servir en l’automoció); fonts d’alimentació elèctriques i tubs d’entrada i sortida de materials hospitalaris. Els responsables dels projectes estan contactant amb empreses auxiliars del motor i d’altres sectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia