Economia

pagesia

marxa de protesta

La pagesia de la regió inicia la marxa per reivindicar-se

suport Prop de 500 persones de la Catalunya Central es concentren avui a Barcelona per defensar la dignitat del sector RUTA Desenes de tractors van començar a sortir ahir al matí de llocs com ara Vic, Berga, Solsona i Manresa

La indignació dels pagesos de la Catalunya Central ahir va començar a fer-se visible amb la sortida de la marxa pagesa des de diferents capitals de comarca: Berga, Manresa, Solsona i Vic. Desenes de tractors de la regió van iniciar el recorregut fins a Santa Perpètua de la Mogoda, on s'aturaven a fer-hi nit, abans que avui, a les 11 del matí, es concentrin a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. Allà s'espera una afluència d'entre 400 i 500 tractors de tot Catalunya i entre 4.000 i 5.000 persones. Des de la Catalunya Central, a la primera marxa pagesa, convocada pel sindicat Unió de Pagesos (UP), arribaran a la capital catalana al voltant d'uns setanta tractors, unes 250 persones en autocar i unes 200 més en vehicles particulars.

A la segona jornada de la marxa pagesa ahir hi van participar 379 tractors. La ruta de Catalunya Central-Vallesos va reunir a Manresa 15 tractors del Berguedà i mitja dotzena del Solsonès, on es van trobar amb una desena més del Bages. Des de Vic van sortir en representació d'Osona deu tractors. Reunits des de les deu del matí davant l'edifici del Sucre, Carles Mencos, coordinador d'UP a la Catalunya Central, recordava que aquesta marxa es feia, sobretot, “perquè les polítiques agràries siguin més favorables a mantenir les explotacions familiars”. “A Catalunya hem passat d'un 4% de població agrària a un 1%”, hi afegia. El reconeixement de la pagesia a la societat, una remuneració adequada, una gestió eficaç de la fauna salvatge i les prioritats de les polítiques del desenvolupament rural són algunes de les peticions que, en forma de manifest, ahir UP va fer arribar a diversos càrrecs electes de la regió, com ara el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, i el regidor de Món Rural i Medi Ambient de Vic, Josep Ramon Soldevila, que va rebre la comitiva de tractors osonencs a la plaça Major abans d'agafar la C-17.

Demanen dignitat

A Berga, la ruta va començar a 2/4 de 9 del matí, amb sis tractors que van anar recollint la resta a mesura que baixaven per l'eix del Llobregat.

Abans d'arrancar, però, el coordinador d'Unió de Pagesos al Berguedà, Toni Bascompte, va recalcar que la reivindicació “va molt més enllà de les retallades”. Segons Bascompte, els pagesos catalans “som molt pocs i se'ns està oferint un tracte molt poc digne”. Per aquest motiu, va assegurar que la marxa pagesa vol “evitar que la pagesia mori i la producció d'aliments quedi en mans de gent de fora del país”.

Ponent passa per l'Anoia

La ruta originària de la plana i les muntanyes de Lleida va passar ahir per l'Anoia, sumant mig centenar de tractors a Calaf, Jorba i Igualada. La marxa pagesa ha continuat, acompanyada en ocasions per la pluja, fins a Molins de Rei, on es va fer una assemblea.

LES XIFRES

70
tractors,
aproximadament, van sortir ahir de la Catalunya Central per participar en la marxa pagesa d'UP.
500
persones
de la regió assisteixen avui a Barcelona, en autocar i vehicle particular, per donar suport a la pagesia.
5.000
ciutadans
d'arreu de Catalunya es concentren a l'avinguda Maria Cristina de la capital catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA