Economia

L'impost nuclear destinarà 12 milions entorn d'Ascó i Vandellòs

El tribut, tombat inicialment pel Tribunal Constitucional, s'ha reformulat i s'ha reorientat com una taxa mediambiental

Constituït el grup promotor del fons, que gestionarà una dotació que s'ha doblat fins al 20%

“Per al futur del país, és absolutament estratègic, just i necessari que comencem a treballar pel dia que les centrals nuclears hagin expirat la seva vida útil, deixin de funcionar i, al mateix temps, deixin de generar una sèrie de llocs de treball que sustenten una part important de l'economia dels territoris afectats.” Així va resumir ahir el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, l'objectiu del nou impost nuclear.

El govern català ha reformulat el tribut –que inicialment gravava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear–, tombat pel Tribunal Constitucional en considerar que marcava una doble imposició. El nou impost s'ha transformat en un tribut mediambiental que grava el risc sobre l'emissió d'elements radiotòxics.

Les previsions de recaptació també són superiors. S'espera ingressar uns 60 milions d'euros cada any. Dotze milions, el 20%, es destinaran a la prevenció de riscos de caràcter nuclear i, sobretot, a la reactivació econòmica de l'àrea d'influència de les centrals d'Ascó i Vandellòs, fixada en un radi de deu quilòmetres al seu voltant.

Els recursos es destinaran proporcionalment, tenint en compte que Ascó té dos reactors. “L'objectiu és gestionar-los de forma estratègica, no en la lògica de la repartidora, per acontentar l'administració local”, va detallar ahir Salvadó.

En aquest context s'ha constituït un grup promotor, presentat ahir, amb el govern i els consells comarcals de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp que gestionarà, conjuntament, el fons, amb un òrgan participatiu i un altre de caràcter més executiu. Segons es va comunicar ahir, la previsió és aprovar el reglament que reguli el fons abans de final d'any. Els primers diners de l'impost, que merita des de l'1 d'abril, es rebran l'any que ve. De moment, el govern espanyol no ha demanat la intervenció de l'alt tribunal.

LA XIFRA

60
milions d'euros
s'espera recaptar amb el nou impost sobre l'emissió d'elements radiotòxics

LA FRASE

És absolutament necessari treballar pel dia que les centrals nuclears deixin de funcionar
Lluís Salvadó
secretari d'hisenda de la generalitat de catalunya

La fibra òptica o el gas, projectes prioritaris

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre veu amb bons ulls el nou impost nuclear que es va presentar ahir. “Sabent que estem en uns moments difícils, tant per la caducitat de la central com per altres problemes com el que tenim a Flix, pràcticament estem en un govern d'unitat i penso que serà molt ben rebut per tots per complementar els fons al desenvolupament per la diversificació econòmica en què estem treballant, moltes vegades sense recursos”, va valorar ahir la presidenta, Gemma Carim. Tot i que el nou tribut prioritzarà projectes de l'àrea d'influència de les nuclears, no serà excloent. Des de la Ribera d'Ebre, també es treballarà pels municipis de fora del radi, “per complementar el desequilibri”. Instal·lar fibra òptica a tota la comarca o gas són alguns dels projectes que des de l'ens supramunicipal es veuen prioritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)