Els cultivadors d'avets venen el 70% fora de Catalunya i multipliquen per sis el nombre de treballadors a l'hivern

Les comandes han crescut a última hora però el balanç pot ser d'un 20% de descens

Productors, sector dels vivers i administració van fer ahir un acte conjunt a Sant Hilari per promocionar la compra d'arbres de Nadal naturals. Actualment, aquest conreu s'ha convertit en un dels motors econòmics del Montseny i les Guilleries, i també d'una zona de la Garrotxa i el Ripollès. I és que Catalunya és líder en la producció d'avets a l'Estat. Segons explica el president dels Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya, Eduard de Ribot, actualment hi ha un centenar de productors i unes 250 hectàrees de conreu. «Consumir arbres de Nadal és afavorir empreses familiars i un territori», va afirmar el director dels serveis territorials d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Per aquestes dates, el sector passa dels 250 treballadors fixos de tot l'any a uns 1.500. El volum de feina augmenta, però el sector també està afectat per la crisi. L'any passat es van vendre entre 800.000 i 900.000 exemplars (menys del milió del 2007) i enguany es preveu baixar un 20% més. No són, però, xifres inamovibles ja que els productors han detectat un augment de les comandes les darreres setmanes ja que el venedor final s'ha esperat fins a última hora.

Ecològic i promotor del medi rural

Els cultivadors d'avets lloen els avantatges del seu producte respecte als arbres de Nadal artificials. Es cultiva en zones rurals, fet que evita la desertització de les terres, que, si no tinguessin aquest ús, s'abandonarien ja que no són aptes per a altres conreus i formarien part del bosc. En aquest sentit, vincula socialment una part de la població al medi rural. Actuen també de tallafocs, fan més accessible el bosc i són pràcticament ecològics. No necessiten tractaments químics ni les aportacions de fertilitzants d'altres cultius, i la seva producció està regulada a Catalunya. Són un recurs renovable i 100% reciclables (es converteixen en compost o es destinen a biomassa). A part, els arbres de Nadal cultivats en vivers consumeixen CO2, i contribueixen a disminuir l'efecte hivernacle (cada hectàrea d'arbre de Nadal produeix diàriament l'oxigen que necessiten unes quaranta persones).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona