Economia

Agricultura

Preocupació per la collita de cereal a causa de la calor

La sequera farà que la producció de tot l'Estat es redueixi un 50%, però ara Catalunya és una de les menys afectades

“Els pròxims 10 dies són clau, per sobre dels 30 graus seria un desastre”, segons UP

Neguit entre els productors de cereals, que veuen atansar-se la sega de la que, a priori, hauria de ser una bona collita. Les calorades d'aquesta setmana i la realitat en el conjunt de l'Estat, on es perdrà la meitat de la producció respecte a la campanya passada a causa de la sequera, segons Asaja, preocupen els pagesos.

Aquests dies, els sembrats d'hivern estan en un moment delicat. “Els pròxims deu dies seran clau. Si la temperatura puja per sobre dels 30 graus uns quants dies i les humitats són baixes serà un desastre”, explica Santiago Caudevila, el responsable nacional del sector d'Unió de Pagesos (UP). El fred de l'hivern ha beneficiat el cereal i a Catalunya, si no es repeteixen les puntes de calor d'aquesta setmana, les expectatives són bones, però ara són “moments d'incertesa i preocupació”. I no n'hi ha per a menys, davant el panorama que presenten els camps de cereal a la majoria de zones productores de l'Estat. A Castella i Lleó, la primera productora estatal, les pèrdues oscil·len entre el 50% i el 80% i en províncies com ara Palència, Valladolid, Toledo o Badajoz, l'organització Asaja dona per perduda tota la collita. Ara mateix, Catalunya i Andalusia són les menys afectades per la sequera, amb un 15% de danys, assegura Asaja. La collita es podria avançar, i la conselleria d'Agricultura espera un informe de la de Territori sobre la nidificació dels ocells a les ZEPA, per autoritzar o no avançar-la, tal com han demanat JARC i UP.

L'Estat espanyol importa un 70% dels cereals que necessita. Els preus depenen de la marxa dels grans productors internacionals, com ara els Estats Units i Ucraïna, on tampoc s'ha segat. En aquests moments, el preu internacional del cereal se situa “per sota de cost, en uns 20 euros per tona”, explica Santiago Caudevila. “No en sabem exactament les causes encara, però esperem que el mercat canviï.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.