Economia

Pagesia

El sector de la poma innova i ja es prepara per als robots

Els robots estan en fase experimental i podrien trigar entre cinc i sis anys a arribar a la demarcació

Colliran les pomes amb la mida i el grau de maduresa desitjats

Les plantacions es fan verticals perquè el robot hi pugui arribar bé

El sector de la poma a la demarcació de Girona porta al seu ADN la innovació amb un únic objectiu: aconseguir fruita de màxima qualitat. Han invertit en maquinària, en noves plantacions –a Girona hi ha hagut una gran renovació en varietats de pomeres– i en la instal·lació de malles per evitar que les inclemències del temps puguin malmetre la fruita. I ara es preparen per introduir els robots en el procés de recollida de fruita, com ja fan des de fa anys en el sector de la vinya. “Aquests robots estan en fase d’experimentació i esperem que en un termini de cinc o sis anys puguin arribar a la demarcació de Girona”, assenyala el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola.

De moment, les noves plantacions ja s’estan fent totalment verticals “perquè el robot pugui arribar a tot l’arbre sense dificultats per arrencar la fruita”, i amb carrers més estrets que els que es deixaven fins ara. “Els robots podran triar la fruita segons el calibre i la maduresa desitjats”, assegura.

Però no només inverteixen en innovació, ja que, segons el president de la IGP, el sector gironí potencia la sostenibilitat. Una sostenibilitat que, per Frigola, abraça diversos factors: l’econòmic, “perquè, si no és econòmicament viable, no és sostenible en el temps”; el mediambiental, “amb menys herbicides, i l’ús de sistemes naturals per lluitar contra les plagues”, i el social, ja que la IGP la formen tres empreses –Girona Fruits, Costa Brava Fruticultors SL i Fructícola Empordà–, que donen feina a unes 300 persones i 80 productors de la demarcació de Girona. La IGP Poma de Girona és una de les més grans de l’Estat espanyol. “Tenim una imatge excel·lent pel que fa a la petjada de carboni”, indica. “El sector no busca la competència amb altres productors del món, sinó l’especialització i la qualitat, amb producte clarament diferenciat i amb valor afegit”, afirma Frigola, que assegura que per això els productors gironins van cap a una poma cada vegada més especialitzada.

Noves varietats

I, en el camí cap a una poma més especialitzada i adaptada al clima català, ja fa anys que els productors, entre els quals hi ha els gironins, l’IRTA i l’HortResearch (HR) de Nova Zelanda, estan estudiant diversos programes de millora genètica de varietats de poma, pera i préssec. I, segons Frigola, en la poma ja estan a punt d’aconseguir-ho. Això permetrà als productors disposar de varietats pròpies i úniques, amb les quals es podran guanyar molt més bé la vida. “Amb les varietats habituals, com la golden, que es cultiva arreu, no ens guanyem la vida. Només és possible amb les varietats club”, diu.

D’altra banda, els productors gironins continuen estudiant com ho han de fer per sensibilitzar els botiguers i els clients i conscienciar-los perquè consumeixin més fruita.

LES XIFRES

25
per cent
de la producció emparada en la IGP de la demarcació de Girona es destina a exportació.
80
productors
formen part de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), una de les més grans de l’Estat.
1.600
hectàrees
formen part de la IGP. Les plantacions se situen a l’Alt Empordà, al Baix Empordà, a la Selva i al Gironès.

La golden i la gala són les principals varietats

Seguint la tendència dels darrers anys a la demarcació, la varietat més tradicional és encara la golden, malgrat les arrencades que en fan els productors i la plantació de noves varietats club. La segueix la varietat gala i, amb produccions molt semblants, hi ha la granny smith, les vermelles, la fuji i la Pink Lady.

De totes les pomes que es cullen emparades per la IGP Poma de Girona, entre el 25% i el 30% es destinen a exportació. Les primeres es venen a l’hemisferi sud (on ara és hivern). Se n’envien també a Colòmbia, al Brasil, a Hondures, a Panamà i a l’Equador. Però la poma amb segell gironí també arriba als Emirats Àrabs –sobretot a Dubai– i al nord d’Àfrica, entre altres destinacions.

A les comarques gironines, els camps de pomeres emparats sota la denominació gironina es troben a l’Alt Empordà, al Baix Empordà, a la Selva i al Gironès. Abasten 1.600 hectàrees. Tota la poma es comercialitza a través de Girona Fruits, Giropoma Costa Brava i Frutícola Empordà.

La collita d’aquest any es preveu que s’avanci de cinc a vuit dies respecte al 2016. Segons dades d’Afrucat, la floració i els quallats de les plantacions a la demarcació de girona depenen molt de les varietats. Els calibres s’esperen normals (tot i que en alguna varietat es preveu baix). “No hi ha russeting [rugositat] en la golden, a excepció de les zones afectades pel fred, on presenten anelles”, segons Afrucat.

Per varietats, s’observen floracions normals en les golden i en les vermelles, i normals-altes en la gala i la fuji.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona