Economia

Economia

La unió bancària

Les fusions s’enquisten

El sector bancari ja no preveu més operacions d’integració a l’Estat espanyol

S’estima que la unió bancària europea és un projecte llunyà

Els bancs s’aboquen a la banca digital i els pagaments electrònics

Organismes internacionals com ara el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) fa mesos que insten la banca europea, també l’espanyola, perquè continuï amb el sanejament de les entitats, millori la seva rendibilitat i procuri més fusions, perquè encara “hi ha marge”, segons una estimació recent de l’FMI. Els supervisors coincideixen a dir que els actius improductius i morosos s’han reduït notablement des que va esclatar la crisi, però “encara es mantenen relativament elevats en uns quants bancs”.

D’altra banda, el Fons ha advertit que la consolidació de les caixes d’estalvis de l’Estat espanyol entre el 2009 i el 2016, que va reduir en nombre d’entitats de 46 caixes a només dues mitjançant fusions, adquisicions i intervencions, no va ser una solució del tot satisfactòria, ja que moltes de les fusions van ser de “caràcter defensiu” i, al final, van acabar en entitats que van haver de ser intervingudes, tot provocant nombroses pèrdues. El rescat de la banca espanyola ha costat més de 54.000 milions d’euros, dels quals només se’n recuperaran un 26%, i els 40.000 milions restants els pagarà el contribuent, segons les xifres del Banc d’Espanya.

En el marc actual, els bancs observen i no descarten possibles oportunitats de compra, però no hi ha plantejaments decidits en aquest sentit. “Fer fusions és molt complicat” i “la compra de bancs és molt morbosa”, ha afirmat recentment el conseller delegat del BBVA, Carlos Torres Vila, que ha subratllat que per adquirir una altra entitat és imprescindible que encaixin les estratègiques i que l’operació sigui rendible. A més, el conseller delegat considera que les operacions frontereres són complicades perquè no hi ha gaires bancs que estiguin disposats a estar en venda.

Una unió encara “verda”

També ha lamentat la “barrera” que representa no haver culminat la unió bancària europea, un projecte que encara és lluny de ser una realitat. Aquesta unió per a la zona euro es va llançar el 2012 i no implicarà només la transformació de l’estructura econòmica de la UE, sinó també la seva estructura política. Un dels seus principals propòsits és dissoldre el vincle entre l’elit bancària i la política i evitar les incestuoses relacions entre els estats i la banca. Però va per llarg.

El president de l’Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, advoca per culminar aquest “projecte a mig coure”, i considera que per enllestir-lo cal crear un fons de garantia de dipòsits i avançar en les pràctiques supervisores, així com en la integració dels mercats bancaris i financers. Fins que això no avanci, “serà difícil que es produeixin fusions transfrontereres”, ha assegurat.

El subgovernador del Banc d’Espanya, Javier Alonso, també defensa un augment de les fusions bancàries entre països de l’àmbit europeu, però igualment reconeix que “no sembla pas que aquesta sigui la tendència que preval”.

No obstant la pressió per a les fusions corporatives, alguns experts ja donen per tancat aquest procés. El conseller delegat del Banc Sabadell ha estimat que després de la caiguda del Banc Popular i la posterior adquisició pel Santander, el procés d’integració “ja està fet, més del que ningú podia imaginar”.

Per la seva banda, la responsable de supervisió del BCE, Daniele Nouy, ha instat també a la concentració del sistema bancari europeu perquè considera que “hi ha massa entitats competint pels clients”. El sistema és massa gran i “els bancs han de poder caure; això és probablement el més important que es pot fer perquè el mercat funcioni un altre cop”, va dir sense embuts.

Nou mil sucursals menys el 2016

Les entitats bancàries de la UE van tancar unes 9.100 sucursals i van retallar aproximadament 50.000 llocs de treball el 2016, segons dades publicades recentment per la Federació Bancària Europea (FBE). Aquesta entitat calcula que el nombre total de sucursals s’havia reduït fins a 189.000 al tancament del 2016, un 4,6% menys de les que hi havia el 2015. Pel que fa al nombre d’empleats, assenyala que prop de 2,8 milions de persones treballaven a la banca el 2016, el volum més baix des del 1997. Les entitats financeres busquen estalviar costos en un context de tipus d’interès en mínims històrics que redueixen la seva rendibilitat, i busquen aprofitar l’impuls de la banca digital i els pagaments electrònics entre els clients.

Reducció d’efectius tradicionals
Les entitats bancàries de la Unió Europea van tancar unes 9.100 sucursals i van retallar aproximadament 50.000 llocs de treball el 2016, segons dades publicades per la Federació Bancària Europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona