Economia

Destaquen la qualitat de les cooperatives gironines

La majoria són de treball associat, amb més de quinze anys, de sectors diversos i amb menys de cinc treballadors, conclou l’estudi promogut per la Diputació i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines

La qualitat del moviment cooperatiu en el territori gironí és molt alta en relació amb altres territoris catalans. Aquesta és una de les conclusions a les quals s’ha arribat en el treball Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa del territori, que es va presentar ahir a Girona davant diversos representants de cooperatives i administracions gironines, i que ha estat promogut per l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines (ACGI), amb el suport de la Diputació de Girona, amb l’objectiu de donar visibilitat a l’economia social i cooperativa al territori, entre d’altres.

Segons explicava ahir Maribel Flores, la coordinadora de l’ACGI –que és un dels deu ateneus que formen part de la xarxa impulsada pel Departament de Treball–, una anàlisi acurada de les cooperatives gironines duta a terme per Pam a Pam concloïa que el 57% de les cooperatives gironines entrevistades es poden incloure dins el mapa de bones pràctiques. Concretament, es va treballar sobre 152 cooperatives ja que, si bé n’hi ha 257 de donades d’alta al registre, només 184 tenen activitat registral i d’aquestes, 32 van ser excloses perquè no es van trobar o bé perquè ja no eren cooperativa. A més, d’aquestes 152, en el cas de 51 cooperatives i vuit iniciatives d’economia social es van poder fer entrevistes.

Cooperatives de treball

De les 152 cooperatives analitzades, es conclou que en un 69% dels casos es tracta de cooperatives de treball associat i en un 16%, de cooperatives agràries. També, que un 62% tenen més de quinze anys d’antiguitat i que els sectors estan molt diversificats: un 18% en el sector agrícola, ramader i pesquer; un 15% en la indústria, i un 13% tant en el comerç com en serveis. Pel que fa a la seva distribució, un 32% estan situades al Gironès, un 18% al Baix Empordà i un 16% a l’Alt Empordà. També destaca que el 67% d’aquestes cooperatives són microcooperatives, en el sentit que estan formades per menys de cinc treballadors.

Altres dades de l’estudi constaten que a la demarcació hi ha unes 41.772 persones associades en cooperatives –una part important de les quals són de Som Energia, per exemple–, i que les cooperatives donen feina a 641 persones, de les quals un 58% són dones. Pel que fa a la facturació, tot i la dificultat per accedir a aquestes dades, l’estudi posa en relleu que només 31 cooperatives gironines van facturar l’any passat un total de 23 milions d’euros.

En la presentació duta a terme ahir a la Casa de Cultura es van presentar els casos de bones pràctiques de diverses cooperatives gironines: Avancem Santa Clara SCCL, Bosquerols SCCL, Click SCCL, Cooking Girona, Cultural Rizoma, Idària, Empresa d’Inserció SCCL, Sersa i Suno.

L’ACGI és promogut per la Fundació Gentis, el grup Èxit, Autoocupació, Avancem, Idària i els ajuntaments de Sarrià de Ter, Celrà, Vilablareix i Olot.

LES XIFRES

67%
de les cooperatives
estan formades per menys de cinc treballadors. Són microcooperatives.
152
cooperatives
de la demarcació de Girona s’han analitzat en l’estudi presentat ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona