RAFEL VIDAL

ALCALDE D'ASCÓ

«Tenim la legitimitat d'haver complert amb el que diuen les bases del procés»

El batlle es mostra satisfet d'haver obtingut un suport potent tant del ple com dels alcaldes de l'AMAC, que són els que creu que tenen més informació sobre l'MTC, i recorda que el procediment de selecció, consensuat per ponents de tots els partits, no incloïa cap consulta popular com a requisit

EL MAGATZEM DE RESIDUS
«Fa 25 anys que convivim amb èxit amb una indústria imposada, i ara tenim l'ocasió d'aprofitar-ho»
moments durs
«Tenir companys tancats al Consell genera una gran tensió»
–En quina mesura ja havia explicat les seves intencions al president de la Generalitat i al president del seu partit?
–«Quan vaig exercir de president de l'AMAC, vam fer estudis sobre en quines àrees tindria més acceptació i possibilitats d'encaixar el projecte de l'MTC. Els informes es van presentar a Indústria, a Enresa, a l'assemblea de l'AMAC i també al president Montilla i als líders dels principals partits, i es concloïa que entre les zones més ben dotades hi havia Ascó.»
–Però el secretari general de CDC ha dit que vostè també coneixia l'oposició del partit. Des de quan?
–«L'oposició del partit era manifesta des que es va aprovar la resolució al Parlament, el setembre del 2008, però tota la informació que li dic es posa damunt de la taula després, i ningú no ens intenta condicionar.»
–Imagini's que quan vostè transmet aquests indicis al president Montilla, ell li proposa un pla estratègic alternatiu per a la comarca a canvi de renunciar a l'MTC. Ho hauria acceptat?
–«Això no va passar, i no paga la pena especular-hi. No hem tingut cap alternativa a res. L'AMAC es va apartar temporalment del procés fins que el desembre passat es publiquen les bases de la selecció d'una seu per a l'MTC. Han estat dates crítiques, amb pocs dies hàbils, i amb el temps que hem tingut hem fet servir la informació que teníem i hem hagut de fer un gran exercici de responsabilitat. I la decisió ha estat plenament reforçada pel plenari.»
–Vostè diu que han fet un pas responsable. No és la posició més còmoda, allargar l'aposta nuclear per tants anys?
–«Estem obligats a progressar. A Ascó convivim des de fa 25 anys amb una indústria nuclear que va ser imposada, no va ser per voluntat pròpia. I ara, després d'haver superat amb nota situacions difícils, a 15 anys del tancament de les centrals, tenim la possibilitat de tancar tot el cicle de l'energia nuclear i és evident que és una oportunitat, sobretot per seguir avançant en investigació a través del centre tecnològic associat a l'MTC, i perquè s'implantin noves empreses.»
–I creu que n'hi ha prou que set regidors puguin decidir sobre aquesta qüestió?
–«Hi ha un defecte de forma pel que fa al procés, i en això tots estem d'acord. Però si anem a la part més compromesa, ningú no dubta que el magatzem és una instal·lació segura. Aleshores, no té per què afectar fora de l'òrbita municipal.»
–Però per tenir més legitimitat potser hauria pogut fer una consulta popular. Hi havia alguna directriu de l'AMAC en sentit contrari?
–«Cap ni una. El que sí que hi va haver va ser una ponència de la comissió parlamentària d'Indústria amb representants de tots els partits polítics que va instar l'Estat a tirar endavant aquest projecte a partir d'unes bases en què només es demana un acord de ple. Tenim la legitimitat d'haver complert el que diuen les bases. I si algú que es queixa ara tenia algun dubte de la idoneïtat del procediment, que hagués marcat unes altres condicions.»
–Si CDC l'acaba expulsant del partit, formarà una candidatura independent amb vista a les pròximes municipals?
–«Crec sincerament que això no passarà. La gestió d'un partit és més àmplia i compromesa que la gestió municipal. Jo em dec al meu municipi, i ara sobre els dubtes que genera el projecte hi ha una feina a fer, no només al meu partit sinó en general. És la feina d'informació que no s'ha fet. Només l'AMAC, gairebé en solitari.»
–Li he preguntat si es tornarà a presentar perquè el magatzem no estarà operatiu fins al 2015. És un projecte que potser també l'hipoteca a vostè com a alcalde.
–«Els projectes van més enllà de les persones. Això ha aparegut enmig del mandat i és un ingredient més, però també vull ser novament útil per continuar facilitant la implantació d'empreses o impulsant una oficina de desenvolupament local que mou uns 700 currículums. Són èxits que s'han aconseguit sense l'MTC.»
–Parla de falta d'informació. L'oposició al cementiri s'ha mostrat convençuda i enèrgica. Els podria convèncer?
–«No sé si hi ha hagut poca o mala informació. Però quan s'ha donat aquesta oportunitat, i els pobles de l'AMAC són un exemple, hi ha hagut interès i hi ha hagut suport al projecte. Les opinions oposades són contundents com a forma d'expressió, i són respectables»
–I com ha viscut el fet de tenir companys tancats a la seu del consell comarcal?
–«Amb una tensió emocional tremenda, però si fas les coses formalment bé, encara que el resultat final no sigui el que algú espera... I si ofereixes informació i ni se'n vol sentir a parlar, es fa difícil.»
–Si en lloc de ser l'alcalde d'Ascó, fos el president del Consell Comarcal de la Ribera, defensaria igualment el magatzem?
–«Puc parlar com a alcalde. Però si fos president comarcal amb els coneixements que tinc ara, segur que ho defensaria.»
–I aquest magatzem és el futur de l'Ebre o de la Ribera perquè no n'hi ha un altre, de futur, per a aquestes terres?
–«Hem de ser imaginatius i ponderats, i aquesta és una línia de futur que tenim, en una àrea nuclear majoritàriament implicada amb un model que ens dóna l'empresa més important del sud de Catalunya, creant nous llocs de treball en temps de crisi. Però hi ha molts més eixos i nosaltres ajudarem que altres activitats siguin també una realitat».

Suport d'alcaldes convergents

El secretari general de CDC, Felip Puig, va rebaixar ahir el to contra els quatre regidors convergents d'Ascó, als quals el partit ha obert un expedient informatiu, i fins i tot va dir que potser hauria fet el mateix que l'alcalde d'Ascó per defensar els interessos del seu poble. Vidal, a més, va rebre el suport inequívoc d'altres alcaldes de CiU de la zona nuclear d'Ascó, com ara els de Móra la Nova o Tivissa. «L'expedient és la fórmula correcta quan hi ha discrepàncies, però a partir d'aquí ja en parlarem», va dir Joan Sabanza, donant a entendre que difícilment seran expulsats del partit. També l'alcalde de Riba-roja, José Luis Aparicio, del PSC, va fer una crida a que «tots els partits respectin l'autonomia municipal». L'alcalde convergent de Vandellòs, Josep Castellnou, es va limitar a dir que no coneixia el que Vidal i la cúpula del partit havien parlat abans que Ascó apostés per l'MTC, però també va advocar pel màxima consens al voltant de la candidatura asconenca, de què va destacar-ne, sobretot, la possibilitat de rebre un centre tecnològic, després que l'ITER passés de llarg de Vandellòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar