Una FP feta a mida
L’associació d’empresaris Adecat va aconseguir el 2015 que es creés el grau de fabricació mecànica en l’especialitat de degollatge
Els estudis formen professionals encarregats de produir peces mecanitzades en sèrie per al motor o la indústria mèdica, entre altres sectors
Se n’imparteixen cursos a Sabadell, Granollers i Barcelona
Les empreses del sector consideren prioritari que es vagi a les escoles a explicar la seva feina
Els especialistes en degollatge (decolletatge) fabriquen peces mecanitzades en sèrie per a sectors molts diversos, sobretot l’automoció i la indústria medicodental però també l’aeronàutica, la rellotgeria i l’òptica o la informàtica i l’electrònica. “Es treballa per a qualsevol sector que necessita peces tornejades d’alta precisió. Acostumen a ser tirades mitjanes i llargues, de 5.000 a 20.000 unitats o més”, explica Marc Ollé, secretari general de l’Associació de Decolletadors i Mecanitzadors de Catalunya (Adecat). “El client que necessita una peça molt determinada, que no troba de manera estandarditzada, ens fa una comanda, rebem el plànol, fem càlculs i la produïm”, resumeix Mercè Farrés, responsable de recursos humans, formació i seguretat laboral de Decfa. Amb seu a Canovelles, aquest grup treballa principalment per al sector de l’automoció, fabricant components per a la línia de frens o l’aire condicionat. Com a la resta de companyies del sector –són 90 en total–, a Decfa li costa trobar professionals, tot i que el problema s’ha alleugerit des que existeix una formació específica: l’FP dual en degollatge.
Aquest grau superior de formació professional era una vella reivindicació de la patronal Adecat, que va aconseguir fer-la realitat el 2015 gràcies a un conveni de col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Jordi Farrés, gerent de Decfa i president d’Adecat, explica: “El sector està format per pimes de tipus familiar que s’han fet a elles mateixes. Les empreses hem passat de tallers petits a mitjans i hem innovat tant o més que els altres sectors. Ens havíem homologat en tots els aspectes menys en temes de formació.” La falta de pedrera alenteix –i en alguns casos impedeix– el relleu generacional, cosa que preocupava molt Adecat. Com que el grau de programació mecànica ja existia i Ensenyament té la potestat de modificar fins a un 45% del currículum, l’associació empresarial va convèncer el departament i va aconseguir que s’adaptessin els estudis a les necessitats d’aquest sector, creant el grau de fabricació mecànica en l’especialitat de degollatge. Va començar a impartir-se a l’institut Escola del Treball de Sabadell i ara són tres centres els que ofereixen aquests cursos, ja que s’hi han afegit l’Escola Municipal del Treball de Granollers i l’Escola del Treball de Barcelona.
Més orientació escolar
Sumant les tres escoles, hi ha hagut fins al moment tres promocions d’estudiants (en total 29 alumnes, amb un 93% d’inserció laboral), ja que malgrat haver avançat en la implantació dels cursos, encara és una professió molt desconeguda. Ho reconeix Mercè Farrés, que comenta: “Un noi de secundària no pensa en aquest tipus de feina a menys que els seus pares tinguin una empresa o treballin en la indústria.” Per això, la cap de recursos humans i formació de Decfa destaca que cal que les empreses entrin a les escoles. “Nosaltres ens oferim per anar a fer xerrades, però hi ha poc interès”, lamenta. “Hem d’anar a l’ESO i hem d’explicar què hi ha en el món de la indústria, perquè els països que han aguantat bé la crisi són els que tenen una indústria forta”, emfatitza el president d’Adecat. Per a Mercè Farrés, també és important que les noies sàpiguen que és una sortida laboral totalment factible per a elles. “Nosaltres tenim només una operària, quan la feina en un torn no és gens bruta ni dura, hi ha l’ajuda de la maquinària i personal auxiliar.”
Formació contínua
Actualment, la indústria del degollatge dona feina a Catalunya a més de 2.400 treballadors i mou un volum de facturació de 293 milions d’euros, segons Adecat. Hammidou Jallow té 24 anys i és un dels estudiants que han cursat el grau en l’especialitat de degollatge. Gràcies a l’FP dual va fer pràctiques a Decfa i ara hi està treballant amb un contracte de pràctiques. Actualment s’encarrega cada dia d’unes quatre o cinc màquines. N’ha de fer el seguiment per confirmar que les peces surten segons els paràmetres establerts. “Sempre m’ha interessat la mecànica i vaig estar investigant i buscant per internet i vaig trobar aquests estudis.” Jallow està content de la tria feta, però té clar que vol seguir estudiant: “Vull fer enginyeria mecànica per poder accedir a tasques de categoria superior.” L’empresa li ho posarà fàcil per compaginar-ho, perquè li interessa tenir treballadors com més formats millor.