CRISTÓBAL COLÓN

GERENT DE LA COOPERATIVA LA FAGEDA

«No hem recorregut a la llàstima i el temps ens ha donat la raó»

El màxim responsable de la cooperativa parla en aquesta entrevista de la filosofia empresarial que regeix les activitats de l'entitat

Vostès no fan mai referència a la part assistencial per vendre. Per què?
–«Des del primer moment, vam tenir molt clar que no faríem màrqueting social. La cultura que intentem crear és que tothom té capacitat per fer alguna cosa. Per això parlem de persones amb capacitats diferents i estimulem les que cadascú té. És, doncs, un contrasentit dir que els iogurts els fan discapacitats.»
–Però ara molta gent ja sap què és La Fageda.
–«Sí, però tenim clar que la gent vol un producte bo. Per tant, hem de fer tastar els nostres productes als consumidors i si després s'assabenten de qui els fa, millor. Ho faci qui ho faci, ha de ser bo. No hem recorregut a la llàstima i el temps ens ha donat la raó.»
–Recorren a la publicitat?
–«No, mai. La Fageda explica qui és i què fa. Per això donem tanta importància al servei d'atenció als visitants. N'hi passen 40.000 cada any. Passegen per un indret privilegiat, s'assabenten de tot el que volen i poden tastar el nostre producte.»
–Quines són les condicions salarials dels seus treballadors?
–«Com a qualsevol empresa. Hi ha categories professionals amb un sou adient segons les responsabilitats. Com a mínim, reben el salari mínim interprofessional. Fugim del paternalisme i de la sobreprotecció, amb la tolerància que cal en aquests casos.»
–L'evolució de La Fageda és evident?
–«Sí. Hem passat de catorze persones a 260 en 27 anys. Donem feina a malalts mentals crònics o a persones amb disminució intel·lectual, que, a la resta de Catalunya, és un tema no resolt. I el problema es pot resoldre. Nosaltres ho hem demostrat.»
–I el futur?
–«El nostre projecte està basat en les relacions personals. No tenim intenció d'obrir franquícies. Sí que col·laborem amb altres projectes com el nostre de fora de la Garrotxa quan ens demanen ajuda.»

El Llaminer

La cooperativa La Fageda de Santa Pau té un projecte empresarial molt sòlid i, com tota empresa, intenta millorar els seus productes i, en tot cas, adaptar-se a les noves demandes del mercat, que sempre ha estat el mercat català. Es troben productes de La Fageda a tots els supermercats del país, sempre que no siguin de descomptes. Un bon exemple de l'adaptació als mercats són les postres làctiques que ven amb la marca La Fageda, amb un envàs amb el logotip de la marca –un cap de vaca–, però que distingeix amb la llegenda El Llaminer. Es tracta de iogurts més cremosos que els normals.

La presentació del pack i dels envasos que contenen aquest producte làctic també és diferent de la resta de la gamma de iogurts de la cooperativa. N'hi ha de naturals, d'ensucrats i amb gust de maduixa.

Iogurts de tot tipus

Els iogurts i postres làctiques de la cooperativa La Fageda de Santa Pau són els vertaders productes estel·lars de tota la seva activitat empresarial i són els productes que més difonen el seu nom arreu del territori. Aquest productes es poden trobar a la majoria de botigues i centres comercials de Catalunya, que no siguin de marques de descompte. La Fageda té una àmplia gamma de iogurts.

Concretament, té un total de divuit productes làctics. Es tracta dels iogurts naturals, dels ensucrats, dels desnatats naturals i dels iogurts amb gust de maduixa, amb gust de llimona o de plàtan. A aquests s'hi afegeix una gamma de iogurts amb bífidus i tres tipus de iogurts líquids: natural, de maduixa i de llimona.

Aquesta gamma es completa amb el flam i amb les cremes de xocolata i vainilla.

Una entitat assistencial

j.c

L'activitat empresarial de la cooperativa La Fageda de Santa Pau no ha de fer perdre de vista que es tracta d'una entitat dedicada a l'atenció a les persones amb discapacitats mentals. «A nosaltres ens preocupa la gent que té patiments per malalties mentals. La feina és només una eina per crear llocs de treball per a aquestes persones», sentencia Cristóbal Colón. La Fageda, però, té serveis residencials adreçats a aquest col·lectiu que van des de l'assistència al domicili de persones amb una certa autonomia que no tenen família, o bé persones de les quals la família no es pot fer càrrec, fins a la residència assistida. La cooperativa té tres apartaments llogats al centre de la ciutat d'Olot amb tres persones a cadascun. A més, des de fa relativament poc, ha inaugurat una residència al mas històric del Cassés del Pla de Dalt, amb una assistència més intensa dels residents. «És una obra social per a la ciutadania d'Olot. Hem trobat recursos per recuperar una masia del patrimoni de la ciutat que s'estava ensorrant», explica Colón, fent referència a la inversió que ha fet en la rehabilitació la Fundació Fèlix Llobet Nicolau. Els residents de La Fageda comparteixen una part de l'immoble, a la planta baixa, amb l'associació de veïns del barri i amb els veïns en general.

Les persones amb altres capacitats que assisteix la cooperativa La Fageda són recollides cada dia feiner a la residència del Pla de Dalt, als apartaments o als seus domicilis i un autobús les trasllada fins a les instal·lacions del Mas Els Casals, al mig de la Fageda d'en Jordà, on duen a terme les seves tasques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

La justícia europea avala la sanció rècord de 13.000 milions a Apple per eludir impostos

barcelona
economia

FirAnoia omplirà el centre d’Igualada del 20 al 22 de setembre

Igualada
economia

Tortosa anuncia una congelació dels impostos pel 2025

Tortosa
Economia

Draghi posa deures a la UE

Brussel·les
Iris Triola
Pescadora de la confraria de Blanes i membre de l’Associació Dones de la Mar

“El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

SANTA OLIVA
economia

El lloguer d’una habitació a Barcelona s’enfila als 638 euros al mes a l’agost

Barcelona
economia

Primera aturada parcial al Trambaix amb seguiment “total”, segons els sindicats

Barcelona

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona