Economia

L’Estat ha de tornar 17 milions pel Castor

El Suprem l’obliga a retornar als consumidors aquests diners cobrats en el rebut del gas del 2015

La Cecot, impulsora de la reclamació, sosté que serà en dos mesos

El Tribunal Suprem obliga el govern espanyol a retornar als consumidors els 17,31 milions d’euros que va cobrar-los en el rebut del gas del desembre del 2014 i de tot l’any 2015 per pagar a Enagás la indemnització concedida a la concessionària Escal UGS, que va fer la planta Castor, per emmagatzemar gas davant de les costes d’Alcanar i Vinaròs, per cobrir el seu manteniment i hibernació, tot i que mai va funcionar i va provocar sismes a la zona.

En la resolució, coneguda ahir, l’alt tribunal dona la raó a la patronal Cecot, en el recurs contenciós administratiu que va presentar el 2015 contra l’ordre del Ministeri d’Indústria que fixava peatges del sistema gasista carregant al consumidor la indemnització a les promotores de Castor, com ara ACS, presidida per Florentino Pérez. El crèdit demanat per la planta Castor s’ha de retornar al Banc Santander, CaixaBank i Bankia, a un interès del 2,7%.

Segons la Cecot, el govern espanyol haurà de retornar els diners cobrats en dos mesos. Aquesta afirmació, però, no és recollida en la resolució feta pels set magistrats de la sala contenciosa administrativa. “L’administració ha d’adoptar mesures per procedir al reintegrament de les quantitat abonades a l’empara de l’ordre ministerial que ara es declara nul·la”, exposa el magistrat Eduardo Calvo Rojas, ponent de la sentència del Suprem. Però hi afegeix: “No procedeix que fem un pronunciament específic del que es demana perquè en el procés no ha quedat acreditat que efectivament s’hagin fet pagaments, ni les dates ni les quanties que s’hagin pogut realitzar.”

La patronal vallesana, com va fer el govern, també manté impugnades al Suprem les ordres ministerials corresponents als exercicis del 2016, 2017 i 2018 pel mateix motiu, i que sumen uns 220 milions d’euros pagats per consumidors i empreses. “Considerem que el magatzem Castor constitueix una inversió fallida, en què va prevaldre la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas hagin d’assumir el seu cost quan ni tan sols s’ha posat en marxa”, afirmava Antoni Abad, president de la Cecot, a través d’un comunicat. Abad hi afegia: “La indústria suposa més del 60% del consum de gas en tot l’Estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afecta directament la seva competitivitat, sense que s’hagi produït una millora en el servei del subministrament de gas.”

En la sentència, el tribunal assumeix els arguments que el Tribunal Constitucional va utilitzar per anul·lar, el desembre del 2017, el pagament del crèdit per a la indemnització de 1.350 milions que es va aprovar, pel govern del PP, amb un reial decret llei el 2014. En aquella resolució, el tribunal declarava inconstitucional alguns articles de la norma, ja que “no existia una situació extraordinària i d’urgent necessitat” per fer aquest pagament, que castiga els consumidors. Ara el Suprem amb aquesta nova sentència anul·la l’ordre recorreguda per la Cecot, ja que es basava en el Reial decret llei 13/2014 declarat inconstitucional pel TC. A més, el Suprem també recull la petició de la Cecot que el govern ha de retornar els diners cobrats a particulars i empreses, sobretot químiques i tèxtils, que són les gran consumidores de gas. Ara es demana el desballestament de Castor.

LA XIFRA

220
milions d’euros
són els diners abonats pels consumidors els anys 2016 i 2017 per finançar el crèdit de Castor.

LA FRASE

Els usuaris del gas no han de pagar una inversió fallida com és la planta Castor, que ni s’ha posat en marxa
Antoni Abad
President de la CECOT

Nova norma per a l’explotació de gas i petroli al mar

J. Panyella

El govern espanyol acaba de transposar a l’ordenament jurídic estatal una directiva europea que regula i endureix els requisits de seguretat en les explotacions de gas i petroli al mar. La coneguda com a Directiva Offshore, va ser aprovada el juny del 2013, just pràcticament al mateix moment en què l’exconcessionària del projecte Castor, Escal UGS, iniciava les injeccions de gas causants de més de mil terratrèmols pocs mesos després.

La nova norma introdueix aspectes com ara l’avaluació prèvia de la capacitat tècnica i financera del sol·licitant d’un permís d’investigació o d’una concessió d’explotació, l’exigència d’una garantia de responsabilitat ambiental i la supervisió de les operacions per part d’experts independents.

La norma preveu que una nova Autoritat Competent per a la Seguretat de les Operacions Marines (Acsom) autoritzi les activitats d’investigació a partir de l’avaluació dels sol·licitants i supervisi i inspeccioni aquestes operacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona