Economia

El Parlament inicia el tràmit de la nova llei vitivinícola

El projecte del govern busca donar “més seguretat jurídica” al sector

La consellera Teresa Jordà defensa que la regulació està “d’acord” amb la legislació europea i lamenta que s’hagi endarrerit per culpa del 155

.

El Parlament ha donat llum verd aquest dimecres a la tramitació del projecte de Llei vitivinícola de Catalunya.

La iniciativa ha tirat endavant al ple d’aquest matí sense la necessitat d’haver fet una votació per l’absència d’esmenes.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha defensat que aquesta llei s’ha fet “d’acord” amb la legislació europea, i ha assegurat que donarà “més seguretat jurídica” als productors i elaboradors de vins. De la mateixa manera, ha explicat que “garantint” l’origen i la qualitat el sector vitivinícola català “s’enforteix internacionalment”. Segons ella, amb un “sector fort” es podran “encarar” millor els “reptes” del futur, entre els quals ha mencionat el canvi climàtic.

Jordà ha lamentat que la tramitació d’aquesta llei arribi ara després de quedar aturada per l’aplicació de l’article 155, i ha volgut destacar que qui la va iniciar va ser l’exconsellera Meritxell Serret, que es troba actualment a Bèlgica.

Amb tot, ha advertit que hi ha encara “molt a fer”. La consellera s’ha mostrat convençuda que cal “transmetre a les noves generacions la identitat del territori”, en la qual hi ha, segons ha remarcat, la tradició vitivinícola.

En aquest sentit, ha volgut destacar que els vins catalans “són els més consumits a Catalunya” per sobre del vi procedent de la primera Denominació d’Origen (DO) de l’Estat. Jordà ha volgut “agrair” al sector la feina i la capacitat de “reinventar-se”.

Tots els grups parlamentaris han vist amb bons ulls el projecte de llei, d’aquí l’absència d’esmenes de retorn, però tot i això el diputat de Ciutadans Francisco Javier Domínguez ha demanat que ja que els vins i caves catalans “són de primera qualitat”, no es facin “llistes negres” ni campanyes a favor d’empreses alineades “amb el procés” que puguin perjudicar determinats vins. “La nostra posició és totalment contrària a qualsevol boicot o llistes”, ha assegurat.

Per part del PSC, el diputat Òscar Ordeig ha destacat que el model vitivinícola català “es basa en la qualitat”. Al seu parer, no cal fer “competència” sinó “complementar-se” amb els sectors d’altres territoris de l’Estat.

La diputada dels comuns Yolanda López ha demanat que amb la nova llei “s’enforteixi l’ocupació i el sector” i no “els interessos d’operadors ja consolidats”.

La diputada cupaire Natàlia Sànchez ha intervingut breument per defensar que sobretot cal “treballar sobre com fer front a les conseqüències del canvi climàtic”, que assegura que afecten el sector. Tot seguit ha abandonat el ple amb la resta de diputats de seu grup per anar a donar suport als afectats pels desnonaments que s’han produït aquest matí a Barcelona.

Per part del PP, el diputat Alejandro Fernández ha alertat que “l’excés de regulació i intervencionisme” provoca “desconfiança”.

Pel que fa als grups dels partits que formen part del govern, la diputada d’ERC Lluïsa Llop ha criticat que el 155 endarrerís la tramitació de la llei i ha volgut “reconèixer” la feina de l’exconsellera Serret, exiliada a Bèlgica, de qui n’ha demanat la “llibertat”. El diputat de JxCat Eduard Pujol ha destacat la tradició vitivinícola de Catalunya ha apostat per “créixer respectant allò que som”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona