Els pescadors d'angula tanquen la campanya amb un 15% més de captures

El sector sosté que l'activitat serà «inviable» si Europa obliga a destinar un 35% de les captures a repoblació

Les captures d'angula han incrementat aquesta temporada (la campanya es va tancar el dia 20 de març passat) gràcies al major cabal del riu, però els pescadors del delta de l'Ebre asseguren que són baixes. «Hem tancat una campanya regular, tot i que és una mica millor que la del 2009», ha dit Chacón. Enguany, el preu mitjà del quilo d'angula a la llotja de la Confraria de Pescadors de Deltebre ha estat de 340 euros el quilo. «El preu compensa les baixes captures», ha afegit Chacón, que ha assegurat també que malgrat la crisi econòmica l'angula s'ha cotitzat a un preu elevat, contràriament al que passava ara fa un any.

La caiguda de les captures d'angula a les llacunes i la desembocadura del riu no és l'única preocupació del sector, el qual alerta que els plans de recuperació de l'anguila (l'angula és la cria d'aquesta espècie) que proposa la Comissió Europea faran perillar l'activitat al delta. En aquest sentit, Europa proposa que es destinen a la repoblació entre un 35% i un 60% de les captures d'angula, un percentatge que s'incrementarà de manera gradual. «Nosaltres ja destinem un 5% de les captures a la repoblació, però si ens fan incrementar aquesta quantitat fins al 60% deixarà de ser viable», ha manifestat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre. Fins aquesta campanya la pesca de l'angula estava regulada pel Departament de Medi Ambient, però amb l'aprovació de la nova llei de pesca ara depèn d'Agricultura. «Esperem que durant el mes d'abril el director general de Pesca ens convoque a una reunió i es fixe quina serà la posició del govern davant el pla europeu», ha dit Chacón, que reclama el suport de l'administració perquè es mantingui la pesca de l'angula al delta.

Proposen un mètode de pesca més sostenible

Un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), publicat a la revista científica Hydrobiologia, posa de manifest que la pesca de l'angula comporta la captura accidental d'altres espècies al delta de l'Ebre. Així, suposa la pesca de fins a disset espècies més, que moren en un 36% dels casos. És per evitar aquesta situació –la qual pot provocar un desequilibri en l'ecosistema– que els científics proposen unes millores en els mètodes de pesca que permetin reduir la mortalitat dels peixos capturats de manera accidental, sobretot mugílids. Proposen canvis metodològics i procedimentals en les tasques de manipulació i selecció de l'angula, els quals consistirien en la disminució en el temps de manipulació i a incrementar la cura en el procés de selecció dels exemplars. Un altra possibilitat té a veure amb uns petits canvis en l'art de pesca, el bussó, per convertir l'angula en el peix diana i evitar, així, la captura accidental d'altres espècies.

Disminució de la població d'anguila

La disminució de la població d'anguila ha estat «dramàtica» els últims anys, segons un informe de la Comissió Europea, que sosté que en vint anys l'espècie s'ha reduït en un 50%. La pesca de les cries d'anguila es concentra al sud-oest d'Europa, mentre que les captures d'anguila es practiquen a tots els rius europeus. Aquest retrocés de l'espècie, que en el cas de l'angula s'eleva fins al 95%, fa que Europa plantege un pla d'actuació amb l'objectiu d'evitar la seva extinció. «La situació no és la mateixa aquí al Delta, on només pesquem cinc mesos a l'any, que la dels rius dels països nòrdics», ha assenyalat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre. Tot i que la pesca en aigües continentals no està subjecta a la política pesquera comunitària, el fet que la majoria dels estats membres comparteixen la problemàtica de la disminució de la població d'anguila fa que Europa plantege un pla comú que es basa en incrementar el percentatge de captures destinat a la repoblació fins al 60%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona