Economia

El govern espanyol rebaixa una dècima la previsió de creixement per al 2019

El ministeri d’Economia calcula que el PIB creixerà fins al 2,2 %

Calviño vincula la reducció al major ajust del dèficit fins a l’1,3% pel vet del Senat al seu objectiu inicial

El govern espanyol rebaixarà una dècima la previsió de creixement del PIB per al 2019 fins al 2,2% com a conseqüència del fort ajustament fiscal per no haver pogut flexibilitzar l’objectiu de dèficit, segons ha avançat la ministra d’Economia, Nadia Calviño.

En una entrevista a RNE, Calviño ha confirmat que el projecte de pressupostos que l’executiu portarà al consell de ministres de divendres preveu un dèficit de l’1,3%, i no de l’1,8%, com pretenia inicialment el govern socialista. “El vet del Senat ha impedit que es canviés el camí del dèficit”, ha recordat. La titular d’Economia ha explicat que “evidentment” un ajust “més fort del dèficit suposa un menor creixement”.

Malgrat tot, Calviño ha volgut posar en valor que un creixement del 2,2% és “molt notable” i “sòlid”, està “molt per sobre” de la mitjana europea i reflecteix una situació econòmica favorable.

En aquest sentit, confia que les dades del tancament de 2018 confirmin un creixement del 2,6%, com estava previst, impulsat per una evolució més positiva del que s’esperava del mercat laboral o el preu del petroli.

Aquests factors, sumats a l’impacte positiu de mesures com la pujada del salari mínim o les pensions, hauria suposat una revisió a l’alça de la previsió de 2019 sense l’esmentat ajustament fiscal necessari perquè el dèficit públic passi del 2,7 % el 2018 a l’1,3 % el 2019, en lloc de l’1,8 % que plantejava l’executiu. Calviño ha recordat que aquesta flexibilització no ha estat possible pel bloqueig al Senat, on el PP té majoria absoluta.

D’altra banda, la titular espanyola d’Economia ha assegurat que preveuen un atur del 15,5% per aquest any i que se situï per sota del 14% l’any vinent, amb una “millora de la qualitat de la feina”.

En matèria laboral, ha indicat que cal adaptar-se a les necessitats d’una economia cada vegada més digitalitzada, global i tecnològica, combatent la precarització però alhora adaptant el mercat del treball a les noves dinàmiques.

Sobre les pensions, ha defensat la necessitat de fer una reforma del sistema que tingui un suport “ampli” i transversal, i ha apostat per fer reformes estructurals aprofitant el moment de creixement econòmic.

La ministra ha avançat que el consell de ministres de divendres de la setmana vinent aprovarà dos nous impostos, el de les grans tecnològiques i el de les transaccions financeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona