Economia

Els experts alerten que el pressupost esdevé irrellevant

Els economistes indiquen que la gestió es fa cada cop més des d’automatismes i amb reials decrets llei

El Col·legi d’Economistes va presentar ahir unes bones perspectives per a Catalunya amb vista al 2019, però va alertar que, atesa la dificultat perquè els diferents grups polítics pactin l’aprovació del pressupost de les administracions més transcendents, tant els de la Generalitat com els de l’Estat i fins i tot els de l’Ajuntament de Barcelona, s’està desvirtuant la imprescindibilitat de tenir uns comptes per tirar endavant la gestió del país. “Sembla que ens haurem d’acostumar a una creixent irrellevància dels pressupostos”, va indicar Albert Carreras, membre de la comissió d’economia catalana del col·legi. Així, tot i que un pressupost és “indispensable” per executar les despeses, i encara més en un context en què s’esperen uns ingressos més elevats que els d’exercicis passats, les administracions estan afrontant la gestió amb “automatismes”, va assenyalar Carreras, que va concloure que “tot plegat genera un règim de gestió de la despesa pública diferent”.

On això queda clar de manera més evident és en el pressupost general de l’Estat (PGE) per a aquest any, on, malgrat la pressió dels grups de l’oposició, les despeses més importants ja han estat aprovades. Com a exemples, el fet que fa un parell de dies es va convalidar el reial decret llei que estableix un increment de les pensions i que aviat es convalidarà el que a final d’any establia l’augment dels salaris dels empleats públics. “Fora d’això, el gruix de la despesa important és la dels interessos del deute”.

El partit que més experiència té en aquesta dilació, va recordar Carreras, és el PP, que va gestionar unes quantes pròrrogues pressupostàries. “Però cal fer un toc d’atenció perquè tot plegat implica una desconstitucionalització i una deslegalització del pressupost, un fet que no sabem si és perjudicial però sí que és irregular”.

Quant a l’afectació a Catalunya de la part discrecional del PGE, com ara la dotació per a obra pública, l’economista va expressar reserves sobre la credibilitat de la promesa de duplicar les inversions. “No sols venim d’unes execucions de despesa molt baixes, sinó que, en cas que s’aprovin ara, aquests comptes només es començaran a executar en la segona meitat de l’any”, va recordar l’economista. En el cas de la Generalitat, els ingressos de l’administració catalana també tenen automatismes, ja que, va indicar l’expert, els ingressos tributaris arribaran igualment, perquè no depenen del PGE, i “l’únic que pot fer l’Estat és retardar les bestretes o fer-les més generoses, però acabaran arribant”.

Els sindicats reclamen uns comptes socials

CCOO i la UGT van demanar ahir als partits polítics que aprovin els pressupostos català i espanyol abans que comencin els judicis als processats per l’1-O per evitar la paràlisi institucional. Després d’una reunió de les executives dels sindicats per pactar una unitat d’acció el 2019, els seus màxims dirigents van advertir que la inestabilitat política podria frenar la recuperació de drets laborals en un moment de represa de l’economia. Les organitzacions van acordar obrir una tanda de contactes amb el PSC, CatECP, ERC i el PDeCAT per assegurar l’aprovació d’uns comptes “socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI