Economia

SERGI PERELLÓ,

VICESECRETARI GENERAL I PORTAVEU DE LA INTERSINDICAL-CSC

“La vaga té una motivació laboral”

“Ens correspon abordar els interessos dels treballadors”

“Ens oposem a la suspensió de les lleis socials aprovades pel nostre Parlament”

“Les aturades afecten l’economia de la gent, però cal implicació”

Nació i feina
El 21 de febrer coincideix amb els cent anys de l’inici de la vaga de La Canadenca, que va durar dies i que va aconseguir la jornada de vuit hores. Sergi Perelló és conscient de l’esforç que comporta una vaga general, i també de les dificultats d’un sindicat encara minoritari per obtenir difusió. Reivindica els sindicats nacionals, “com els que hi ha al País Basc, Còrsega i el Quebec”, i es congratula pel fet que “les contradiccions” que ha fet aflorar el conflicte entre Catalunya i l’Estat i les cessions dels grans sindicats hagin fet que molta gent giri la mirada cap a organitzacions com la seva.

La Intersindical-CSC ha liderat la convocatòria de vaga general de demà, una iniciativa a la qual s’han adherit l’ANC, Òmnium Cultural, els partits sobiranistes i altres organitzacions d’estudiants i de docents. Fins i tot la Generalitat ha suspès l’agenda d’actes polítics i s’ha declarat “sensible” amb la convocatòria.

La vaga es planteja com una reivindicació social i laboral, però costa deixar de banda el context polític convuls i el rerefons del judici als presos polítics...
Nosaltres som un sindicat republicà i la nostra funció és defensar els interessos de la gent treballadora. Estem veient com l’Estat espanyol infligeix diverses agressions a aquest poble. Sense anar més lluny, la suspensió d’una munió de lleis amb contingut social i laboral aprovades pel Parlament, unes lleis pensades per millorar la vida dels ciutadans. Disset lleis només l’any 2017. Deixant de banda la reforma laboral, la judicatura espanyola ha suspès la llei d’igualtat d’homes i dones, i un projecte important com la creació de l’Agència Catalana de Protecció Social; també ha bloquejat la llei d’horaris comercials, que ajudava a conciliar la vida laboral i familiar, especialment la de les dones, i té suspesa en part la llei de pobresa energètica i emergència habitacional. Totes havien d’afavorir els treballadors i en molts casos s’han copiat en altres territoris de l’Estat sense problemes. Tots sabem que hi ha un conflicte polític i social que ha dut gent a la presó. A la Intersindical-CSC ens toca respondre en el camp que ens pertoca, el laboral i el social, mentre que altres sectors afortunadament reaccionen quan es vulneren drets civils i polítics, iniciatives a les quals, evidentment, donem suport.
Quines coincidències hi ha amb vagues anteriors?
Les reivindicacions són també, a més de la derogació de les últimes reformes laborals, l’establiment d’un salari mínim català de 1.200 euros, la retirada de les impugnacions de lleis socials del Parlament, la derogació del decret de fuga d’empreses...
En quina situació està el recurs interposat per Foment a la sentència del TSJC respecte a la vaga del 8 de novembre?
Estem pendents de la resolució del Suprem. La sentència del TSJC deia que la vaga del 8-N era legal, malgrat que Foment al·legava que era una vaga política. Vam deixar clar que la convocàvem sobretot com a protesta per la promulgació del decret que permetia la deslocalització d’empreses. El que va fer política va ser Foment i les pressions que va exercir sobre el govern del PP.
Teniu alguna perspectiva del seguiment que tindrà la vaga demà?
No tenim l’estructura dels sindicats majoritaris, que s’han posat de perfil i no faran aturada. Hem duplicat l’afiliació en un any i mig, però tenim uns 4.000 afiliats i uns mitjans limitats. Amb tot, creiem que la jornada ens augura un cert èxit, tenint en compte el context estructural i les adhesions que hem rebut. Potser no serà com la del 3 d’octubre, en què veníem de ser atonyinats, però el seguiment podria ser significatiu.
Hi ha una nova aturada convocada per algunes organitzacions per al 8 de març. Quina serà la vostra posició?
Hem debatut la qüestió amb els òrgans del sindicat. Hi donem suport i també farem convocatòria i ens hi implicarem. Som conscients que moltes vagues seguides afecten l’economia de la gent. No demanem barricades ni assaltar el Palau d’Hivern, però sí implicació. Si volem aconseguir coses, calen sacrificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA