Economia

Corpinnat i la DO Penedès cusen aliances de futur

Volen impulsar la primera denominació d’origen 100% ecològica del món

Fa mesos que mantenen trobades per definir un projecte que no ha caigut bé a la DO Cava

La Denominació d’Origen Penedès, des de la secció d’escumosos Clàssic Penedès, i la marca col·lectiva de la UE Corpinnat, —que aglutina nou cellers que elaboren escumosos ecològics d’alta qualitat— volen impulsar la creació d’una nova denominació d’origen de vins escumosos del Penedès. Fa mesos que treballen per assentar les bases del projecte amb l’objectiu que esdevingui un referent dels escumosos de qualitat al món.

Per començar seria la primera denominació d’origen 100% ecològica del món, un dels requisits que han de complir els cellers per entrar a Corpinnat, i que ja compleixen els elaboradors de Clàssic Penedès.

D’entrada, el nou consell regulador acolliria els dinou cellers que elaboren Clàssic Penedès i els nou que actualment integren Corpinnat, però la voluntat és treballar per aglutinar el màxim de cellers de la zona que compleixin amb els estàndards de qualitat imposats pel nou consell regulador.

La bona sintonia que sempre hi ha hagut entre el Consell Regulador de la DO Penedès i els impulsors de Corpinnat és un segon aspecte que juga a favor d’una bona entesa. El context en què es troba el sector vitivinícola al Penedès —amb una greu crisi de preus i estocs de raïm— obliga a buscar solucions sòlides de futur, i la DO Penedès i Corpinnat se senten obligats a dibuixar nous escenaris.

Tant per als elaboradors de Clàssic Penedès com per als de Corpinnat només es pot avançar posicionar els productes que s’elaboren al Penedès incrementant l’autoexigència i imposant eines que permetin identificar el producte amb el lloc d’origen. El territori i la qualitat són les bases per desenvolupar un projecte amb garanties. Les varietats autòctones i una història de més de 150 anys en elaboració d’escumosos també són aspectes que permeten plantejar un nou escenari amb possibilitats reals d’èxit.

Reacció de la DO Cava

El Consell Regulador de la DO Cava no va pair gens bé la notícia. Poques hores després de fer-se públiques les reunions entre la DO Penedès i Corpinnat, va emetre un comunicat en el qual acusa de “deslleialtat” tant al Consell Regulador de la DO Penedès com els membres de la marca col·lectiva Corpinnat (que fins el 30 de gener d’aquest any havien format part de la DO Cava). El Consell Regulador del Cava insisteix que el pla estratègic que estan desenvolupant posa la qualitat i la diferenciació com a base per assolir nous reptes de futur i lamenta que la DO Penedès i Corpinnat hagin mantingut les reunions en secret “autoexcloen-se” dels canvis proposats per la DO Cava. Tanmateix no descarta emprendre totes les accions que siguin necessàries “en defensa dels interessos dels viticultors i elaboradors del Cava”.

El Consell Regulador es troba ara en una situació crítica, ja que els pagesos l’acusen de no haver defensat el sector davant les grans marques que volen pagar el raïm molt per sota del preu de cost.

LA FRASE

Tenim 150 anys d’història fent escumosos amb varietats autòctones de gran qualitat
Ton Mata
COPRESIDENT DE CORPINNAT

LA DATA

30.01.19
És el dia que
els elaboradors de Corpinnat van abandonar la DO Cava per falta d’entesa sobre el futur del sector.

El sector en un punt d’inflexió al Penedès

La informació sobre la bona entesa entre la DO Penedès i Corpinnat arriba en un moment en què el sector vitivinícola està en un punt d’inflexió. La decisió de les grans empreses del cava i el vi (Freixent, Codorníu, Segura Viudas, Torres, García Carrión) d’abaixar els preus del raïm fins a un 28% i tornar als preus que es pagaven l’any 1998 ha provocat la reacció dels pagesos més joves que veuen perillar el seu futur. La setmana passada, Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès van convocar una aturada i es van negar a servir raïm als cellers durant tota una jornada com a mesura de protesta per reclamar un preu just del raïm.

Davant la decisió de les grans empreses el Penedès s’enfronta a l’amenaça de les plataformes logístiques que aspiren a ampliar la zona metropolitana de Barcelona aprofitant la plana del Penedès per instal·lar les naus industrials a prop dels grans eixos de comunicació que travessen aquestes comarques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona