Economia

Economia

El ‘Brexit’, a Palamós

Una jornada a la Cambra local analitza l’escenari i preveu les empreses davant dels riscos i precaucions que hauran d’adoptar per obrir o mantenir les relacions comercials amb el Regne Unit

L’última data per al Brexit, tot i els successius ajornaments dels anteriors terminis, es manté en el 31 d’octubre. I, a menys de tres setmanes, el més calent és a l’aigüera de l’empresariat, gran o petit. Per mirar de resoldre els múltiples dubtes –la majoria, però, ni tan sols tenen resposta clara en funció de si la sortida del Regne Unit de la UE es fa amb acord o sense–, la Cambra de Palamós va organitzar ahir una jornada amb el director de l’Institut de Comerç Exterior a Catalunya, José Ignacio Pradas, que va encoratjar les empreses a preparar-se per mantenir l’activitat: “Accedir al mercat britànic serà més costós, en diners i tràmits”, a més del temps, perquè les cues a les duanes poden endarrerir de 24 a 72 hores les operacions, va admetre. Però, alhora, continua sent la destinació del 12% de les exportacions catalanes, i la capdavantera en demanda de serveis turístics, de manera que qui s’adapti i tingui “paciència” s’endurà el pastís.

Pradas va resumir l’escenari que s’ha prefigurat fins ara, en el fet que la circulació de persones, vehicles o avions continuarà sense grans canvis fins al 2020. Un 87% dels productes restaran lliures d’aranzels, però no així els tèxtils, la carn de porc, el peix o els greixos –l’oli d’oliva en queda al marge–. Tampoc els plàtans, tot i que a la demarcació gironina no sembla un producte de risc.

A mitjà i llarg termini, les avaluacions de conformitat (CE) de manufactures podrien experimentar divergències cap al nou sistema anglosaxó (UKCA), però d’inici els requisits estaran a l’altura del patró de la Unió. Ara bé, les empreses químiques hauran de prendre mesures per importar o exportar materials. I també cal homologar les qualificacions professionals i els títols universitaris abans no sigui massa tard. Per a qui estigui cursant titulacions, hi haurà un marge de cinc anys, sempre que les matèries i els plans d’estudis siguin convalidables. Pel que fa a trànsit de turistes, estades de treballadors i residents estacionals, confien en la reciprocitat de convenis que mantinguin una situació anàloga a l’actual. I els creuers no notaran canvis si el 50% de les tripulacions són comunitaris.

El president de la Cambra, Pol Fages, destacava que continuaran aprofundint en aquesta i altres qüestions aquesta tardor, en jornades previstes sobre l’impacte dels nous aranzels en aliments i begudes als EUA (dijous vinent, 12 h), els incoterms o normes d’acceptació voluntària en compravendes internacionals (divendres 25, 12 h) o els riscos dels mercats internacionals (dijous 31, també al migdia). Per Fages, les majors incerteses fan referència al comerç, mentre que per al mercat hoteler i turístic creu que la situació es pot notar en una minva transitòria de reserves, però que s’acabarà superant com en altres crisis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona