Economia

ENRIQUE CASTELLANOS

DIRECTOR DE L’INSTITUT BOLSAS Y MERCADOS ESPAÑOLES (BME)

“Hi ha qui confon la inversió en borsa amb les cases d’apostes”

Castellanos col·labora amb CaixaBank com a ponent a l’aula de formació financera per a accionistes, que arribarà el 25 de març a Girona, el 8 d’abril a Tarragona i el 25 de maig a Lleida

Hi ha cultura financera a casa nostra?
La població s’està conscienciant cada vegada més amb la cultura financera, però queda molt camí per recórrer. Institucions com La Caixa, amb iniciatives com el programa de l’aula de formació financera per a accionistes, que va ser pioner fa deu anys, volent conscienciar la gent sobre l’estalvi i la manera d’invertir als mercats de valors, fan una funció que és bàsica. És un programa que m’agrada molt perquè parlem del funcionament de la borsa i els seus mecanismes de contractació.
És un camp desconegut?
En la societat actual potser preval més l’oci, l’ara i aquí, i no pas els plans de futur. Potser ens estem convertint en màquines de gastar sense pensar en el futur. Els experts ens avisen que les pensions es reduiran en un futur i caldria complementar aquesta pensió amb estalvi i havent invertit, amb prudència, aquests estalvis al llarg de la vida. Cada vegada s’impulsa més la cultura financera des d’institucions com el Banc d’Espanya o la CNMV, i també des de Bolsas y Mercados Españoles (BME) hi estem contribuint.
En aquesta història, doncs, som més cigala que formiga?
Sí, sí, efectivament. Però hem de tenir en compte que hem passat de generacions que han estalviat molt, perquè hi havia molta incertesa en el futur, a una societat en què estem més tranquils i relaxats en general i en què es tendeix a gastar i disfrutar en oci i serveis potser més del que caldria. S’hauria d’intentar estalviar una mica de diners per al futur i no fer-ho de manera puntual, sinó com a sistema a la vida, pensar que no s’ha de gastar tot, sinó que també cal estalviar una petita part.
Qui els pugui tenir, què ha de fer amb aquests estalvis?
Avui en dia, i amb els tipus d’interès com estan, en mínims històrics, i com que tradicionalment som molt tradicionals, doncs està complicat fer-ho en dipòsits, perquè no donen res. S’han de buscar altres alternatives, com invertir en accions o en fons d’inversió i fons de pensions, però sempre buscant assessorament financer. De la mateixa manera que anem al metge o al mecànic quan tenim un problema de salut o el cotxe no ens funciona, també hem de pensar a recórrer a un especialista si volem invertir diners. Cal donar importància a la figura del professional i assumir que si no sabem d’inversions, com no sabem de cotxes, haurem de contractar els serveis d’un assessor financer que sàpiga exactament quines són les meves necessitats i em dissenyi una estratègia en consonància.
Encara hi ha una mica de recel?
Cal pensar que s’ha impulsat molt la regulació del sector, per garantir que tots els productes que es comercialitzen ho facin no tant per l’interès que té un banc en un determinat producte sinó per l’interès que té el client en aquell mètode d’estalvi i en funció del seu perfil i aspectes com la seva edat i l’horitzó temporal del pla d’inversió.
Com som d’arriscats?
Com més coneixement tinguem, més capaços serem d’assumir més riscos i més rendibilitat. Rendiment i risc és un binomi que van agafats de la mà. El risc no és ni bo ni dolent, s’ha de saber gestionar, i tenir coneixements financers per saber gestionar el risc adequadament és fonamental. Una cosa que em preocupa especialment és la proliferació de cases d’apostes i de plataformes d’inversió que intenten donar semblança professional a simples apostes i que hi hagi joves que decideixin que, millor que treballant, es poden guanyar la vida jugant al pòquer en línia o fent apostes esportives. Això esdevé un problema i és una evident falta de cultura. Als nostres cursos arriba gent que ha invertit de manera indiscriminada en determinades plataformes, atreta per determinades quantitats de guanys, i que quan perden els diners s’adonen que no és tan fàcil com els ho pinten i que han de tenir uns coneixements bàsics.
Hi ha confusió entre els productes solvents i els de reputació opaca o, fins i tot, apostes?
Sí, massa confusió. La comissió anglesa, per exemple, ha prohibit determinats productes que considera que no són adequats per a petits inversors, que no s’hi dediquen professionalment. Invertir en borsa és una cosa completament diferent de les apostes i cal tenir coneixements. És molt complicat guanyar diners a la borsa i s’ha de fer amb coneixement. Fins i tot a la gent que en sap l’estratègia li falla de tant en tant.
Quins serien els errors més comuns a l’hora d’invertir?
Sobretot la falta d’assessorament professional. Avui en dia també tenim molta informació per xarxes socials i la gent és molt influenciable amb relació al que diuen determinades persones i hi ha una facilitat extrema per accedir a tot tipus de productes. Abans de fer una inversió cal analitzar-la molt bé i saber-ne els punts forts i els febles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona