Economia

“Calla i treballa”, es diu als temporers que demanen mesures

CCOO avisa que el problema és estructural

El sindicat UP demana que no es criminalitzin ni temporers ni pagesos

La situació dels temporers que treballen en la campanya de la fruita a Lleida és un problema estructural, i amb la Covid-19 s’ha ampliat, com si s’hagués produït “un efecte lupa”. Cristina Rodríguez, secretària general de CCOO de les Terres de Lleida, denunciava les condicions laborals que han d’afrontar els treballadors temporers en la campanya agrícola i aquells que treballen en el sector carni. Unió de Pagesos (UP), per la seva banda, rebutjava que es criminalitzi el pagès i denunciava que la situació dels temporers és un problema “social”.

El sindicat CCOO explicava ahir que, des de principis de maig, ha denunciat quatre empreses davant Inspecció de Treball per incompliment de les mesures higièniques i de seguretat en època de pandèmia. És el cas de l’empresa de treball temporal (ETT) Aldía i la Cooperativa Sant Domènec de la Portella, així com el Grup Català, al qual pertany aquesta cooperativa.

Algunes d’aquestes empreses estarien relacionades amb els brots que està seguint el Departament de Salut en empreses hortofructícoles del Segrià, segons va assenyalar el responsable d’Agricultura de CCOO a Lleida, Ventura Campo. Segons el sindicat, al Grup Català “no se seguien les mesures necessàries per evitar contagis”, com ara posar a disposició dels treballadors EPI i material de protecció i garantir les distàncies de seguretat entre els empleats, segons l’ACN. A més, “l’empresa va obligar els treballadors a portar-se un termòmetre de casa per prendre’s la temperatura si volien entrar a treballar”, va dir Campo. “«Calla i treballa» ha estat la resposta que s’ha donat als treballadors que han preguntat, espantats, sobre els contagis”, lamentava Campo. Els treballadors no denuncien les irregularitats, diu, per por que no els tornin a contractar.

CCOO també demana que no es criminalitzin els treballadors temporers ni els pagesos, i deixa en mans de les patronals i les empreses intermediàries la responsabilitat sobre les mesures preses en l’àmbit laboral. Així mateix, exigeix responsabilitat a les administracions per no haver vetllat pel compliment de les normes. “Molts treballadors s’han aixecat cada dia perquè la seva feina es considerava essencial –explicava Cristina Rodríguez–, però ni el Sepe ni la Inspecció de Treball s’han considerat necessaris per donar suport a la feina essencial, la qual cosa és un error.”

Algunes de les mesures que s’incompleixen fan referència als equips de protecció, a la distància de seguretat i a la falta de productes de neteja, com el gel hidroalcohòlic. Protocols que s’haurien de seguir i que s’han relaxat. A més, es va permetre la mobilitat entre províncies abans que ho permetés l’estat d’alarma.

Els pagesos fan la feina

De la mateixa manera, el sindicat Unió de Pagesos va rebutjar ahir que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament perimetral decretat a la comarca del Segrià, segons ACN. El sindicat assenyala que la situació dels temporers i de les persones en situació irregular que dormen al carrer en ciutats com Lleida és un problema “social” i no pas del sector agrari. Segons UP, es tracta en bona part de “gent que ve amb unes perspectives de treball al camp, sense documentació i en molts casos sense tenir cap contracte ni cap feina emparaulada”. CCOO també denunciava ahir que no existeix un cens exacte dels temporers que treballen en la campanya de la fruita, perquè les diverses administracions i patronals que contracten treballadors no encreuen dades. “Van dir que es necessitaven 30.000 persones i es va crear un efecte crida, però nosaltres creiem que no hi treballen més de 8.000 persones”, subratllava Campo. UP insisteix que la immensa majoria dels empresaris agraris “fan bé les coses”, paguen als treballadors el preu que fixa el conveni i els faciliten un allotjament.

LA FRASE

Alguna empresa ha obligat els treballadors a portar-se el termòmetre de casa si volien treballar
Ventura Campo
responsable d’Agricultura de CCOO a Lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona